Читај ми!

Путниковићева: Не чуди већа потрошња струје, ситуација ће бити боља отварањем блока Б3 у Костолцу

Топли дани доводе до веће потрошње електричне енергије. Оснивач портала Енергија Балкана Јелица Путниковић рекла је за РТС да ће са почетком рада термоелектране Б3 у Костолцу ситуација бити много боља, пошто ће то бити још један стабилан извор електричне енергије. Нагласила је и да је за Србију веома важно најављено проширење подземног складишта природног гаса у Банатском Двору.

Оснивач портала Енергија Балкана Јелица Путниковић рекла је да је за време топлих дана већа потрошња и да смо то сви видели када смо добили рачун за струју за прошли месец.

"Не чуди што је свуда у региону већа потрошња. И остале електропривреде кажу да имају већу потрошњу струје. И то сад више није она прича као што се једно време причало. Не знам да је у Црној Гори повећана потрошња зато што је туристичка сезона. И код нас је, на пример, туристичка сезона, али мислим да појединачно домаћинство троши пуно на хлађење домова", истакла је Путниковићева.

Додала је да је то довело до тога да ЕПС најављује да ће много боља ситуација бити када почне да ради термоелектрана Б3 у Костолцу, јер је то још један стабилан извор електричне енергије.

Јелица Путниковић је напоменула да тренутно не зна колико је ЕПС увозио електричне енергије током летњих дана, као и да сигурност снабдевања није била доведена у опасност.

"Оно што је сигурно је да ЕПС сада може да обезбеди довољно електричне енергије за грађане и за привреду. Уосталом, то смо видели када се десио недавно онај крах електроенергетских система у Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини, јер је ЕПС тада помогаоа и то су рекле и колеге. Извештавали су и медији из региона да је ЕПС тада помагао колегама у региону", рекла је Путниковићева.

Нагласила је да ће отварање блока Б3 у Костолцу сигурно помоћи у снабдевању струјом.

"Знамо да Србија производи више од 70 одсто електричне енергије у термоелектранама, а ових 350 мегавата, тај један нови блок ће значити већу производњу електричне енергије из угља. Ја бих сад поменула, често се чује да не треба да се производи струја из угља, то је фосилно гориво, загађује животну средину. Ова термоелектрана се гради по најсавременијим стандардима, еколошким и она ће у ствари бити, не може се рећи тотално зелена термоелектрана, али свакако ће мање загађивати животну средину него неке старе које се тек сад модернизују", објаснила је Јелица Путниковић.

Додала је како ће ЕПС, када преузме блок Б3, имати могућност, не само да задовољи домаћу потражњу, већ можда и да извози електричну енергију.

"Србија би требало да изгради бар једно гасно складиште"

Говорећи о природном гасу, Јелица Путниковић је рекла да је веома важно најављено проширење подземног складишта природног гаса у Банатском Двору и да то значи да ће Србија неће морати да складишти гас у иностранству.

"Србија би требало да изгради бар једно или два гасна складишта и то се најављује у исцрпљеним лежиштима природног гаса у Војводини, јер ако хоћемо да будемо транзитна земља, а видимо да се сви у региону хвале да су јако битни за снабдевање природним гасом својих комшија, онда треба да идемо примером Мађарске која има скоро 10 милијарди кубних метара гаса у гасним складиштима. Ми имамо заиста много мање, али раније није ни било неке такве веће потражње за природним гасом и ово је добро што се сад планира, као што је добро и то да се повезујемо и правимо гасоводе", навела је Путниковићева.

Објаснила је да је на повећање цене гаса на берзи утицало то што су украјинске снаге напале део Русије у којем се налази гасна станица.

Говорећи о увозу гаса, Јелица Путниковић је истакла да гас из Азербејџана не може да замени руски гас због тога што та земља не производи толико природног гаса, као и зато што не постоје гасоводи којима би тај гас могао да се транспортује.

"Азербејџан је са Европом склопио уговор да тек од 2026. године може да повећа нешто и они сад раде на томе да евентуално повећају производњу гаса у налазишту Шак Дениз. То значи да би требало да се повећа и транзит гаса кроз гасоводе кроз Турску и Грчку, Албанију, према Италији, међутим тек се прича о томе", нагласила је Јелица Путниковић.

"Ако не буде рата Ирана са Израелом, неће бити већих проблема са нафтом"

Говорећи о нафти са Блиског истока, истакла је да она и даље стиже, али и да се нада да неће бити нових ратних сукоба, као и да неће доћи до рата између Ирана и Израела.

"То кажу и неки наши и међународни нафтни стручњаци, ако не буде рата Ирана са Израелом, да неће бити неких већих проблема", навела је Путниковићева.

Истакла је да је од Нове године цена нафте око 80 долара по барелу, што значи да заправо нема неког великог поскупљења, што је оценила као добро.

"Надајмо се да ће та ситуација да се продужи, да неће бити нових ратовања, јер прави ратни сукоб може да доведе и до психолошких поскупљења, али може и да угрози транзит нафте кроз Црвено море", нагласила је Јелица Путниковић.

уторак, 13. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару