Читај ми!

Индијски радници све заступљенији на српском тржишту, има довољно радних места за све

Радници из Индије добро су се снашли на пословима у Србији. Индијско-српска пословна комора преузела je иницијативу да се поједностави и убрза процедура њиховог доласка у Србију.

У Националној служби за запошљавање кажу да страни радници неће угрозити положај домаћих, као и да нам је додатна радна снага неопходна за привредни раст.

Највећи број Индуса у Србији су грађевински радници и возачи у јавном саобраћају. Угоститељи их траже за куваре и конобаре, а домаћи послодавци кажу да Индија има добро медицинско, ИТ и инжењерско образовање.

Савикес Гоел из Индијско-српске пословне и трговинске коморе наводи да у Србији има око 10.000 радника.

"Наредне године може да очекујемо још толико, јер имамо мањак радне снаге, а много се гради и производи. Добили смо више захтева и за наше инжењере. Просечна радничка плата је између 500 и 700 евра. Обезбеђен им је смештај, а некима и храна. Права и обавезе су им исти као и домаћим радницима", рекао је Гоел.

Из Уније послодаваца наводе да желе да доведу и високообразовану радну снагу

"Желимо да доведемо и висококвалификовану радну снагу, знамо да су индијски доктори свуда у свету јако цењени и имају добру позицију, али и поред тога ми желимо да отворимо врата и инвеститорима јер знамо да је Индија врло богата земља", истакао је Андреја Бркић из Уније послодаваца.

Убрзавање поступка

Послодавци траже да се убрза поступак добијања "виза Д" и њиховог продужавања, која странцима омогућава рад, кретање и боравак од 90 до 180 дана.

Предлажу и да се продужи важење "теста тржишта рада" који гарантује да за одређено радно место нема домаћих радника. Држава разуме потребе послодаваца, али их позива да на време поднесу документа и боље се упознају са процедурама.

Милан Боснић из Националне службе за запошљавање наводи да они првенствено желе да заштите домаће раднике.

"Прва ствар Националне службе за запошљавање и Владе Републике Србије је да заштитимо наше људе и тржиште рада, али нашу државу очекује много тога – изградња Експа и свих пропратних пројеката. Можемо очекивати прилив стране радне снаге краткорочно, неки ће вероватно остати и дугорочно. Наш посао је да исфилтрирамо оно што је најбоље за нашу привреду", напомиње Боснић.

Процењује се да Србији недостаје 450.000 радника у готово свим грана индустрије.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару