Читај ми!

Добар квалитет грожђа

Херцеговачи вински путеви су веома специфични и разнолики. Жилавке има свуда и она спаја вранац из требињског виногорја на крајњем истоку регије са блатином и трњком у околини Читлука на западу овог винско-историјског и културног тероара.

Грозд Грозд

Autor:
РТС

Серијал „Грозд" представља својеврсну разгледницу наших винограда и подрума, породичне традиције, туристичких и културних потенцијала. [ детаљније ]

Херцеговачки путеви грожђа и вина обухватају општине Мостар, Читлук Љубушки, Столац, Чапљину и Требиње. Овим путевима смо и ми кренули на фестивал блатине и жилавке – десети, јубиларни, „Блаж енологи 2025” који је одржан поред базена спортског центра у Међугорју. Тридесетак херцеговачких винара донело је најбоље продукте својих подрума које је дегустирало више од две хиљаде домаћих и иностраних посетилаца. Доминирали су блатина и жилавка, али је било и трњка, кабернеа, мерлоа, плавца малог. Са вином се идеално слажу херцеговачки пршут, уштипци и ливањски сиреви. Виноградари су упркос екстремним условима задовољни родом и квалитетом грожђа.

Наша екипа је са амбасадорима двадесетак земаља учествовала и у дипломатској берби грожђа. Амбасадори су обрано грожђе, донели до муљаче и од заједничке шире настаће „амбасадорско вино 2025”.

Један од најплоднијих предела за производњу лозних калемова и воћних садница у Србији је атар са леве стране Западне Мораве, недалеко од Крушевца, од Медвеђе и Велике Дренове до Коњуха, Милутовца и Лазаревца. Млади, попут Александра Грковића из Коњуха, решили су да наставе вишедеценијску производњу калемова.

Стоне сорте грожђа, познате по својим укусним плодовима, представљају важну грану виноградарства у Србији и ширем региону.

Последњих деценија интензивно се ради на побољшању квалитета. У Медвеђи код Трстеника већ 10-ак година успешно гаје и раде селекцију све траженије бесемене сорте грожђа.

Грожђе се увелико бере и на брежуљцима изнад Смедерева. На Плавинцу су бербу започели са сортом шардоне која ће бити преточена и прво пенушаво вино у винарији.

Уредник: Душан Величковић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом