недеља, 11.05.2025, 14:45 -> 12:24
Еко мијатуре: Пектин и карагенан
Шта нам то помаже да мармелада, слатко и џем имају тако фину густину? А тек филови за торте и колаче, различити намази и слично?
Средства за згушњавање као додаци храни имају улогу желирања зато што што повезују састојке у течном стању, код супа, пудинга, кремова, млечних производа. Има их и у скоро свим врстама пецива и пекарским производима. У прехрамбеној индустрији се највише користе пектин и карагенан и док нам је први познат одавнина, други је све чешће на листи нежељених састојака, али пустимо стручњаке да одагнају дилеме и кажу шта је дозвољено, а шта не. Нама преостаје да само пажљиво читамо етикете.
Уредник: Наташа Нешковић
Коментари