петак, 21.03.2025, 16:30 -> 15:34
Нови виногради у Топлици
Топлица је одувек била регион познат по добрим виноградима и одличном воћу. Последњих двадесетак година појављују се нови засади. Млади и школовани људи враћају се на своја и имања својих дедова и настављају породичну пољопривредну традицију.
На добру производњу и квалитетне плодове утичу локална микроклима. Околне планине штите биљке од топлих и хладних ваздушних струја. И надморска висина је идеална. Данас се у Топлици на површини од око 6 000 хектара налази више од два милиона стабала шљиве. Нова дестилерија са младим шљивицима никла је у селу Криваја надомак Блаца. Породице Милутиновић и Вучић на традиционалан начин, преношен са колена на колено производе ракију.
Наши произвођачи одличних ракија своје производе понудили су и аустријским хотелијерима и трговцима.
Уредник: Душан Величковић
Коментари