Читај ми!

Ненадмашни Гордан Михић

11. августа 2019. године напустио нас је Гордан Михић. Завршило се једно славно поглавље у историји домаће телевизије и филма. О Михићу као аутору и колеги, у специјалној емисији под називом "Ненадмашни Гордан Михић“ пет година после његовог одласка, говоре људи са којима је стварао магију, његови пријатељи и сарадници.

Мало који светски сценариста може да се похвали овако жанровски разноврсним рукописом какав је опус Гордана Михића. По његовим сценаријима, Емир Кустурица снимио је филмове "Дом за вешање“ и "Црна мачка, бели мачор“.

Џими Барка, Паја и Јаре, Жута, Попај… И данас, пола века од када су настали, ови ликови плене животом и аутентичношћу. Сведоче о вештини и богатству талента рођеног писца какав је био Гордан Михић. Његова препознатљивост били су усамљени људи на ободима великог града, ван система и против њега, али бунтовни и уверени у своје снове да донкихотовски дижу глас побуне. Овакве јунаке није могао створити аутор без истинског занимања за живот и људе око себе, без богатог личног искуства и искрености да о томе пише.

Вештину стварања живописних и аутентичних карактера, Гордан Михић развио је још као млад новинар, пишући за лист Борба. Одувек су га интересовале људске судбине, приче и призори из свакодневног живот, па је неретко грађу за своје сценарије преузимао управо из личног искуства, из сусрета са једноставним, обичним људима.

Црни талас био је почетак богате каријере Гордана Михића као филмског сценаристе који ће, након Жике Павловића, радити и са Гораном Паскаљевиће и Емиром Кустурицом. Често се говори о Михићевој способности да прецизно ослика ликове са маргине.

Пионирска дела Гордана Михића попут серије “Самци” и ТВ драма “Господин Фока” и “Сироти, мали хрчки” данас се сматрају култним. Баш као што су Михићеви јунаци мајстори трагикомичних ситуација и бритког хумора.

Телевизијска публика широм Југославије пратила је са великом пажњом авантуре камионџија Паје и Јарета. И дан данас препричавају се епизоде, цитирају реплике из ове култне серије о необичном двојцу. Михићева вештина била је да створи ликове које воли телевизијска и филмска публика. Дефинитивно у најпопуларније спадају "Камионџије".

Истраживање је за Михића било важан део процеса писања. Свестан да је детаљно познавање одређеног миљеа кључно за добар сценарио, боравио је у друштву људи који су били полазиште за будуће ликове. Тако је било током његовог рада на "Камионџијама“, а посебно приликом писања серије "Сиви дом“.

О ширини и разноврсности Михићевог сценаристичког опуса говори и чињеница да се опробао у разичитим телевизијским жанровима, истражујући заиста широк спектар тема и мотива. Серија "Горе-доле" приказала је пропаст средње класе у Милошевићевој Србији, Прваци света носталгична је прича о пионирима југословенске кошарке, Војна академија је омладинска серија о младим кадетима и њиховим проблемима и сазревању, а Немањићи - рађење краљевине историјска серија о једној од најмоћнијих владарских династија.

Током своје каријере Михић се борио за интегритет телевизијског и филмског писца, као аутора који поставља темељ будуће серије или филма. Својим маестралним сценаријима ипак је понајвише допринео да данас за неке од култних остварења кажемо да су Михићева.

Гордан Михић је писао токо читавог свог живота. До своје 29. године већ је имао 10 играних филмова и три ТВ серије и слободно можемо рећи да је један наших најплоднијих телевизијских и филмских сценариста. Дела овог аутентичног ствараоца живе у сећањима његове породице: супруге Вере Чукић и ћерке Иване Михић, његових колега и сарадника као и бројних телевизијских и филмских гледалаца.

Уредник емисије Лидија Божић

Монтажер Горан Митровић

Редитељ Сунчица Јерговић

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару