Читај ми!

Гастрономад

Живописна доминиканска кухиња

Кухиња Доминиканске Републике мешавина је афричких, европских и домаћих, карипских утицаја. Наш гастрономад Никола Вучковић води нас у ову топлу, карипску земљу кроз експлозију укуса живописне локалне хране. Банане и плантани имају значајну улогу у карипској кухињи, не само због своје приступачности, већ и због нутритивних вредности. Пастелон је традиционално јело, познато и као "карипска лазања." Главни састојак су плантани, који су слични бананама, али се углавном користе као поврће. Плантани се најчешће, док су још зелени, кувају, пеку или прже, док зрели постају слађи и мекши. За пастелон плантани се прже и слојевито слажу попут лазања, заједно са млевеним месом, сиром и зачинима. Месо је обично зачињено луком, паприком, парадајзом и белим луком, док сир додаје кремасту текстуру.

Махарете је традиционални слатки пудинг, направљен од кукурузног скроба, кукуруза, млека, шећера и зачина попут цимета и ваниле. Текстура му је кремаста, а често се посипа циметом како би му се побољшао укус. Ова једноставна, али богата посластица обично се послужује охлађена, као десерт после оброка, а популаран је због благог и слатког освежавајућег укуса. Пријатно гледање!

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове