Квадратура круга-Војводина у 1000 слика 2.део

Готово три века Срби су били чувари границе угарске и аустроугарске царевине на територији данашње Војводине.

Најчувенија и најјача војна формација Аустроугарске монархије били су шајкаши, које су називали и „вукови са Дунава" јер су били страх и трепет на Дунаву, Тиси и Сави. Шајкаши су на тим рекама били брана хришћанства и живи зид Османлијама.

Док су у Банату и Бачкој, шајкаши водену границу бранили својим бродовима званим шајке, Сремци, који су такође били граничари, војну границу бранили су са својим коњима који су им били не само саборци, сапутници већ и сапатници.

Коњи су и другим Војвођанима били највећа узданица не само у рату, већ и у раду јер су са њима обављали највећи део послова на њиви и у домаћинству. До 1955. године у Војводини је било чак 285.000 коња.

Октанске бедевије, трактори и комбајни истерали су коње из војвођанских атара, а парни и електрични млинови истиснули су ветрењаче, којих је само у Банату било 280. Време је самлело ветрењаче као и ђерам чија се шкрипа све ређе чује на војвођанским салашима, на којима се још увек могу срести гуске које су многима биле спас у гладним годинама, а уз то су им обезбеђивале најфинију и најмекшу постељу, јастуке и јоргане пуњене перјем.

Још једно од обележја Војводине су кибицфенстери, прозори избачени из равни фасаде, кроз које се могло гледати, односно кибицовати не само право, већ и лево и десно. Кибицфенстери су служили фрајлама за тајно кибицовање, а за оно јавно служиле су клупе испред кућа у војвођанским сокацима и шоровима. До појаве радија, телевизије и интернета на те клупе су се сливале све важне информације, не само из села, већ и из целог света. На тим клупама се често испробавала тек испечена ракија и још више вино.

Сремци из винског, као и они из других крајева Срема, нису могли без вина, док они из господског или рузмаринског Срема нису могли без бермета. Постојбина бермета су Сремски Карловици, који су у време Марије Терезије добили привилеговани статус. Захваљујући баш том вину, ароматизованом са 70 лековитих трава, као и аусбруху који је служио као лек.

И једно и друго вино данас производи породица Живановић из Сремских Карловаца. У овој готово најстаријој виноградарској и винарској породици у Сремским Карловцима, чија вина леже у лагумима, старим два и по века, у којима је племенита плесан овенчала боце бермета и аусбруха.

Уредник емисије је Бранко Станковић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару