Читај ми!

Сећамо се добрих старих времена: Силуете - Властимир Павловић Царевац

Виолину је свирао пуних пет деценија. Захваљујући његовом преданом раду на очувању српске музичке баштине, сачуване су многе народне мелодије, чији је он био највернији тумач. Компоновао је многе познате мелодије, од којих су најпознатије „Свилен конац” и „Низамски растанак”. Ова емисија посвећена је животу и раду нашег великог уметника Властимира Павловића Царевца.

Властимир Павловић Царевац је завршио Правни факултет у Београду и бавио се адвокатуром, али је музика била његова прва и права љубав. Био је диригент Хора друштва „Абрашевић” и један од првих извођача народне музике на програмима Радио Београда.

На почетку Првог светског рата, 1914. пријавио се као добровољац у болничку чету Браничевског одреда српске војске. Био је заробљен и интерниран у логор Хајнрихсгрин. Други светски рат је дочекао као члан КПЈ и одмах на почетку отишао у партизане. Био је борац Пожаревачког партизанског одреда којим је командовао Вељко Дугошевић. Током 1943. одведен је у логор на Бањици. Одатле га спроводе у Хајлиген Крос, па у Дахау, где је био до краја рата.

Основао је и водио Народни оркестар Радио Београда све до своје смрти. Био је педагог, учитељ многих певача и свирача.

Наступао је са великим певачима: Вулетом Јевтићем, Даницом Обренић, Милетом Богдановићем, Добривојем Видосављевићем, Миодрагом Поповићем, Анђелијом Милић, Ксенијом Цицварић, Саветом Судар, Василијом Радојчић...

Поставио је стандарде у вредновању народне музике и био је симбол изворне интерпретације народног мелоса.

У Великом Градишту се, њему у спомен од 1995. одржава музичка манифестација „Царевчеви дани”.

Емисија је снимљена 1984.

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво