Читај ми!

Србија, мислим кошарка - церемонија поводом века кошарке

Свечаном академијом у Београду Кошаркашки савез Србије обележио је јубилеј, век кошарке у Србији.

Када је Американац Вилијам Вајленд донео прву кошаркашку лопту у Београд 1923. године, почела је историја српске кошарке која је у последњих 60 година прожета бројним трофејима.

Сениорска репрезентација је освојила олимпијско злато 1980. године, пет титула првака света и чак осам злата на европским првенствима, кошаркашице су два пута биле првакиње Европе и по једном светске и олимпијске вицешампионке, а у баскету три на три Србија је неприкосновена последњих седам година и недостаје им само олимпијско злато које ће пробати да освоје у Паризу.

Специјална признања, постхумно, за допринос развитку српске кошарке на свечаности поводом 100. година ове игре добили су - Небојша Поповић, Бора Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Соња Младеновић, Радивој Кораћ, Душан Ивковић и Ранко Жеравица.

Присутним званицама прво се обратио председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић осврнувши се на достигнућа у години јубилеја.

"Окупили смо се како бисмо славили век наших предака јер њима дугујемо све што смо доживели. Данас је нормална ствар када кажемо 'Србија, мислим кошарка'. Сигуран сам да наши претходници могу бити поносни на нас. У години јубилеја, освојене су четири медаље, три злата и једно сребро. Златни су били баскеташи на Европском и Светском првенству, као и јуниори у Нишу. Сребро је освојила сениорска кошаркашка репрезентација у Манили", истакао је Даниловић.

Обратио се и министар спорта Зоран Гајић који је пожелео успех репрезентацији на наредним Олимпијским играма.

"Стојим овде у име 85 спортова, међу којима је и кошарка и морам вам признати да смо ми остали некада и учили од вас. Увек смо били поносни на начин на који сте играли, побеђивали али и губили, јер сте увек знали часно да изгубите. Најтеже у спорту је одбранити освојено, а ви од педесет и неке држите тај континуитет. Желим вам сваку срећу, да будете јединствени и догодине на Олимпијским играма да се радујемо, како успесима српског спорта, тако и кошарке", рекао је Гајић.

Прво Светско првенство у кошарци одиграно је давне 1950. године у Буенос Ајресу. Први меч одиграле су селекције Југославије и Чилеа. У том дуелу, славио је Чиле са 33:27, а први кош у историји Мундобаскета постигао је Небојша Поповић.

Последњу медаљу репрезентација Србије освојила је у Манили, сребро након пораза од Немачке у финалу.

У име Светске кошаркашке конфедерације обратио се генерални секретар Андреас Заглкис који је посебно апострофирао утицај "српске и југословенске школе кошарке" на развој овог спорта.

Свечаност су уприличиле бројне званице из света спорта, али и других друштвених сфера.

уторак, 13. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару