Читај ми!

Почиње сезона лова на Скудето - српски фудбалери и даље цењени на "чизми"

Утакмицама између Ђенове и Интера, односно Парме и Фјорентине од 18.30 почиње нова, укупно 123. сезона Серије А. Као и обично, 20 тимова, надметаће се за шампиона Италије.

Почиње сезона лова на Скудето - српски фудбалери и даље цењени на "чизми" Почиње сезона лова на Скудето - српски фудбалери и даље цењени на "чизми"

Скудето, мали грб с италијанском заставом, носиће играчи прошлогодишњег шампиона миланског Интера. Парма се вратила у Серију А после трогодишњег одсуства, док је Комо доспео у најквалитетније такмичење Италије после 21 године одсуства. Последње место попунила је Венеција након двогодишњег периода у Серији Б.

Италијански клубови су стандардно били веома активни на фудбалској пијаци, иако количина потрошеног новца, а уједно и квалитет играча ниси више толико високи као у последњој деценији 20. века.

Аталанта је претходне године учинила највише за фудбал на "чизми" освојивши Лигу Европе, док је Фјорентина стигла до финала Лиге конфеенција, што су подухвати које ће бити тешко поновити, иако ће Италија имати чак осам екипа које ће учествовати у некој од фаза у три европска такмичења.

 

После страховладе Јувентуса која је трајала девет година, Италија је у последње четири сезоне имала три различита шампиона. Интер је у два наврата био шампион и биће највећи фаворит за освајање новог трофеја, иако разлика у односу на остале клубове није толико велика.

Милан и Јувентус би као и претходне сезоне требало да буду највећа претња "нероазурима", што су показали и трансферима који ће подићи квалитет (обе екипе промениле тренере) и евентуално смањити разлику у односу на претходну такмичарску годину.

Наполи је након освајања Скудета одиграо изузетно скромно, али би требало очекивати њихов повратак у врх табеле у ком ће се сигурно поново наћи и Аталанта. "Богиња провинције" проживљава своје најлепше дане под Ђанпјером Гасперинијем и нема сумње да ће се поново борити за водеће позиције, упркос обавезама у Лиги шампиона.

На местима која воде у европска такмичења треба очекивати и римске вечите ривале - Лацио и Рому. Оба тима су у претходним годинама показала изузетну неконстантност, али и могућност да дођу далеко у европским куповима, због чега су понекад испаштали резултати у домаћем првентсву.

Болоња ће тешко без Тијага Моте, који је отишао у Јувентус, поновити лањски успех, нарочито услед играња Европе, док ће Фјорентина покушати да остане конкурентна за горњи део табеле.

Борба за опстанак би такође требало да буде интересантна, као што то увек бива у Италији, а услед велике разлике у квалитету између две Серије, екипе које су тек пристигле су и главни кандидати за испадање.

Српски играчи у Серији А

Традиционално, велики број фудбалера са српским пасошем носиће дресове екипа у првом рангу италијанског фубала, а нарочито ће се пратити они који наступају за Јувентус и Милан.

Душан Влаховић је одавно постао једна од највећих звезда "калча", било да је реч о дешавањима на или око терена. Тијаго Мота је најавио да много очекује од свог нападача, ког ће окружити талентом, док је некадашњи селектор Италије Ћезаре Прандели рекао да српски нападач може да постигне и 30 голова у сезони.

Друштво ће му правити Филип Костић, који није имао сјајну сезону иза себе, али још увек има много тога да покаже.

Лука Јовић је одрадио добре припреме за Милан и тиме скренуо пажњу на себе, а самим тим и повећао очекивања пред почетак сезоне у којој би коначно могао да подсети на дане када је у дресу Ајнтрахта био ноћна мора за голмане широм Немачке.

Осим тога, Јовић би требало и да помогне Страхињи Павловићу да се прилагоди на фудбал у Италији. Српски репрезентативац је након година сазревања коначно остварио трансфер у велики клуб у ком ће имати прилику да искаже сав свој потенцијал, у шта спортски директор "росонера" Златан Ибрахимовић нимало не сумња.

Са друге стране, будућност Лазара Самарџића је веома неизвесна. У једном моменту је деловало да је трансфер у Милан готова ствар, док се сада помиње прелазак у Аталанту. Међутим, док се ствари не промене, Самарџић ће бити носилац игре Удинезеа који ће покушати да направи бољи резултат у односу на минулу сезону.

Још један од играча који поседују српски пасош могао би да заблиста ове сезоне. Иако је због ствари које немају везе са тереном остао без места у репрезентацији, Миле Свилар је у Роми показао да је један од најталентованијих голмана у Европи, што би у случају да настави са квалитетним партијама могао добро да наплати.

Вања Милинковић Савић и Иван Илић такође су играчи од којих много тога зависи у игри Торина. Успели су да се наметну у претходним сезонама и коначно је време да искораче, што би на крају могло да им донесе трансфере у неке квалитетније тимове.

Дарко Лазовић почиње своју шесту сезону у Верони. Годинама је један од најпоузданијих фудбалера у клубу који ће и ове сезони покушати пре свега да задржи статус прволигаша, за шта ће им некадашњи играч Црвене звезде бити неопходан.

На крају, ту је и талентовани Михајло Илић који још увек чека на свој деби у дресу у Болоње и могао би да профитира услед европских изазова који очекују екипу.

Распоред првог кола Серије А:

Субота:
Ђенова - Интер 18.30
Парма - Фјорентина 18.30
Милан - Торино 20.45
Емполи - Монца 20.45

Недеља:
Болоња - Удинезе 18.30
Верона - Наполи 18.30
Каљари - Рома 20.45
Лацио - Венеција 20.45

Понедељак:
Лече - Аталанта 18.30
Јувентус - Комо 20.45

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару