Читај ми!

Мира Ступица – велика српска глумица

Мира Ступица (1923–2016) је једна од највећих и најпознатијих српских позоришних, телевизијских и филмских глумица у историји југословенске и српске кинематографије. Њена глумачка каријера трајала је више од 60 година. Глумила је у преко стотину телевизијских серија, филмова и представа, глумила је у више од 200 позоришних представа. Била је добитница више глумачких награда и признања. Поводом деведесетог рођендана изјавила је: ,,Знам да сам одиграла репертоар за три глумице, а не за једну”.

У периоду до 1970. године, док је радила у Југословенском драмском позоришту, глумила је периодично или је гостовала у Хрватском народном казалишту, затим у Атељеу 212 где је гостовала, у Београдском драмском позоришту и у Црногорском народном позоришту. Највише је глумила у Југословенском драмском позоришту и у Народном позоришту. Остаће запажена њена глума у ,,Госпођи министарки Бранислава Нушића. Играла је, бројне главне улоге, и у Народном позоришту у Београду.

,,Ми глумци бежимо у позориште. Тамо још увек живи дух Шекспира, Молијера, Нушића, Сервантеса, Софокла, Аце Поповића, Симовића, оба Ковачевића. Тамо се не делимо као канцерозне ћелије, тамо сви МИ, а опет у томе МИ свако има своје ја. Позориште издржава. Позориште се држи, написала је Мира Ступица у мемоарској књизи ,,Шака соли.

Добитница много глумачких награда и признања. Освојила је две награде на Стеријином позорју у Новом Саду, три ,,Златна лауреата у Сарајеву, награду „Љубиша Јовановић” 1986. године у Шапцу, ,,Добричин прстен 1981. године, награду ,,Јоаким Вујић 1985, награду за најбољу глумицу, ,,Златна арена у Пули 1966. године, као и награду ,,Жанка Стокић за животно дело и допринос глуми.

 

недеља, 01. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару