Читај ми!

Ђорђе Марјановић – популарни певач шансона

Ђорђе Марјановић (1931–2021) врхунац популарности достигао је 60-тих, 70-тих и 80-тих година прошлог века у Југославији и Совјетском Савезу. Његови обожаваоци – „Ђокисти”, широм Србије су основали бројне клубове. Ђорђе је био певач забавне музике са специфичним сценским наступом, вишеструко награђиван на бројним фестивалима.

Рођен је у Кучеву 1931. године. Најпопуларнији је био током шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година 20. века, на простору целе бивше Југославије. Легенда шансоне, иза себе је оставио песме које ће се генерацијама преносити и дуго живети.

У Пожаревцу је завршио гимназију, а потом је напустио студије фармације у Београду. Убрзо почиње да ради као статиста, између осталог и у ЈДП-у. Први пут је наступио као певач на аудицији коју је организовало Удружење џезиста Србије, после чега почиње да пева на бројним градским забавама.

Прву плочу Музика за игру, објавио је за ПГП-РТБ 1959. године и продата је у 11.000 примерака. Песме ,,Звиждук у осам”, ,,Плаво у плавом”, ,,Стидљива серенада”, публика је на наступима често тражила на бис. С песмама ,,Песма разносача млека” и ,,Продавач новина” учествовао је на фестивалу у Опатији 1960, и освојио три награде.

Друга ЛП плоча, под називом ,,Мустафа”, објављена је 1962. године. Наредне године почиње каријеру у Совјетском савезу, где је био веома популаран и где је одржао концерте с бројном публиком.

Учествовао је на готово свим југословенским фестивалима забавне музике – ,,Београдско пролеће”, ,,Песма лета”, Сплитски фестивал, Загребачки фестивал...

Ђорђе Марјановић је добитник великог броја награда и признања. Међу њима су: ,,Златни микрофон” Радио Београда (2016), Сретењски орден трећег степена (2015), Златна плакета Београда. Председник СССР Михаил Горбачов доделио му је Орден за учвршћивање пријатељства и ширење културних веза између Југославије и СССР.

Извор: Звучни архив Радио Београда

недеља, 01. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару