Читај ми!

Зоран Модли – радијски новинар, диск-џокеј и пилот

Био је веома популаран радио-водитељ током осамдесетих када је имао емисију ,,Вентилатор 202” , у којој је кроз тада чувену ,,Демо топ 10 листу” на ,,Двестадвојци” скоро целу деценију активно промовисао младе домаће рок групе.

Зоран Модли (1948–2020) је био један од најпознатијих српских радијских новинара и диск-џокеја. Рођен је 1948. године у Земуну, где је ишао у гимназију. Завршио је Вишу ваздухопловну пилотску школу, био је пилот и пилотски инструктор.

Почео је каријеру диск-џокеја почетком седамдесетих година 20. века у београдским дискотекама. Издао је плочу ,,Зоран Модли и летећа дискотека” и био је уредник једне рубрике у музичком магазину ,,Џубокс” .

Модли је са Бором Ђорђевићем почетком 1975. године основао групу ,,Хајдук Станко и јатаци” , у којој је био певач, али су имали само два сингла – ,,На путу за Стамбол” и ,,Анђелија, чувај се Турака” .

,,Вентилатор 202” био је уједно и прва радијска емисија посвећена рачунарима и првим комјутерским програмима. Модли је преко радија пуштао нешто што је личило на шуштање и крчање. То су, заправо, били нови компјутерски програми које су код својих кућа снимали на касете они слушаоци који су тада имали ране моделе првих рачунара у Србији (,,Спектрум”, ,,Комодор 64” , ,,Галаксија”). Оставио је неизбрисив траг својим чувеним шпицама и џингловима који су у то време били заштитни знак ,,Двестадвојке” .

Емисију ,,Модулације” Модли почиње на Радио Пингвину у мају 1993. године. Емитује ,,Модул топ-тен” листу МОД датотека, рудиментарне рачунарски створене музике. Ова емисија се 1995. године сели на Радио Београд 202, а 1996. године добија награду ,,Дискоболос” за најбољу радио и ТВ емисију о рачунарима. Убрзо се опет враћа на Радио Пингвин уз нови назив ,,Модулације – The Next Generation”, а потом прелази на ,,МИП радио”, где остаје до 1999. године, када се емисија гаси.

Од 2000. покреће емисију ,,ЗАИР” (Закон акције и реакције) која је годину дана емитована на Радио Београду 202, а потом на београдској Радио Лагуни и на више независних радио-станица у Србији и региону. Од 2002. године прави технолошки искорак јер се емисија спрема унапред у кућним условима и на рачунару, а прослеђује се мрежи локалних радио-станица путем интернета, а може се преузети са Модлијевог сајта.

Модли се трудио да буде иновативан и први је водио емисију из авиона, док пилотира. После више од 20 година проведених у ,,Јату”, где је управљао ,,боингом 727”, наставио је пилотску каријеру као капетан у приватној авио-компаније. Модли је писао и књиге намењене популаризацији пилотског позива. Објавио је седам књига о пилотској професији, летењу и авионима.

Он је сарадњу с Радио Београдом започео као гимназијалац 1965. у емисији ,,Састанак у 9 и 5” на Другом програму. Радио је као сарадник у емисијама Првог програма – ,,Вече уз радио” и ,,Ново, актуелно, занимљиво”, када је написао низ текстова за песме Лоле Новаковић, Драгана Антића, Дијега Варагића и друге звезде шлагерске музике.

Најдуже је сарађивао са Радио Београдом 202. Писао је текстове за водитеље вечерњег програма, а касније је, као већ познат диск-џокеј, 1979. године покренуо авангардну емисију ,,Вентилатор 202”.

Био је активан на више приватних радио-станица, да би се вратио Радио Београду 202 са емисијама ,,Модулације” и ,,ЗАИР.” Заслужан је и за неке од иновативних и пионирских подухвата ,,Двестадвојке”, од којих је најчувенија емисија ,,из ваздуха” коју је, летећи изнад Београда, водио из авиона.

Извор: Звучни архив Радио Београда

недеља, 01. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару