Читај ми!

Божидар Боки Милошевић – кларинетиста, професор и диригент

Божидар Боки Милошевић (1931–2018) био је српски кларинетиста, шеф Народног оркестра Радио-телевизије Београд, професор музичке школе „Јосип Славенски” и члан Београдске филхармоније. Кларинету се посветио по завршетку основне школе. Велики таленат и предани рад довели су га до Музичке академије у Београду, где је и дипломирао, а касније и магистрирао. Свирао је у Народном оркестру РТБ који је предводио Властимир Павловић Царевац.

Био је члан секстета Душана Радетића од његовог оснивања 1951. године. Наступао је редовно са Великим народним оркестром Радио Београда који је предводио Ђорђе Караклајић. Боки Милошевић је једно време био солиста Београдске филхармоније. Радио је и као педагог, предајући кларинет у Музичкој школи „Јосип Славенскиˮ. Његову богату каријеру употпуњују и небројени наступи широм света, учешћа на фестивалима, награде, плодна дискографија.

Као солиста и извођач, ишао је на турнеје и концерте по целом свету. Педесетих година наступао је у Израелу, у Лондону, Бечу, Берлину, у Сједињеним Државама, у Колумбији, Гватемали, Канади и Мексику. Током турнеје у Совјетском савезу 1971. године компоновао је ,,Влашку олују”.

Неке од награда које је освојио су: Орден рада са сребрним венцем за изузетне доприносе у ширењу музичке културе од председника Јосипа Броза Тита (1971), Златни беочуг за трајни допринос култури Београда (2000); на Београдском сабору (1974) освојио је прву награду, на Фестивалу народне музике у Паризу (1975) освојио је прву награду стручног жирија за композицију ,,Зов с планине”.

Извор: Звучни архив Радио Београда

 

недеља, 01. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару