Читај ми!

Предраг Живковић Тозовац – певач народне музике

Предраг Живковић Тозовац (1936–2021) био је певач и композитор народне музике, те један од најбољих стваралаца и интерпретатора српске народне музике. Поред хармонике, свирао је бубњеве и трубу. Прве песме је снимио 1965. године. За ПГП РТБ снимио је 1967. године први сингл ,,Олистала шумаˮ, а пажњу јавности на себе најпре је скренуо песмом ,,Испод липе, крај потокаˮ. Од тада је издао преко 20 албума и 30 синглова. Такође је компоновао и снимио велики број песaма за Фонотеку Радио Београда.

На хармоници која му је остала од оца Тозовац је, како би зарадио за живот, почео је да свира са само 10 година. Завршио је гимназију и студије економије.

Његова велика популарност почиње 1971. године, када побеђује на Песми лета композицијом ,,Мирјанаˮ. Следеће године опет побеђује песмом ,,Очи једне женеˮ и потврђује статус најпопуларнијег певача.

Поред много одржаних концерата и ТВ емисија, певао је и у дуету са Предрагом Гојковићем Цунетом, Мирославом Илићем, Лепом Лукић, Миром Васиљевић и другима. Осамдесетих година, заједно са Предрагом Гојковићем Цунетом и глумицом Златом Петковић, био је водитељ чувене ,,Фолк парадеˮ.

Године 2018, на концерту одржаном поводом шездесет година Радио-телевизија Србије, уручен му је ,,Златни микрофонˮ Радио Београда.

недеља, 01. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару