Читај ми!

Неда Деполо – уредница Драмског програма Радио Београда

Неда Деполо (1922–1996) била је преводилац, драматург, уредник Драмског програма Радио Београда. Један је од најзначајнијих прегалаца српске културе.

Имала је двадесет пет година када је почела да ради као секретар Драмског студија Народног позоришта у Београду. Дебитовала је на сцени Народног позоришта 1947. г. као Шура Дубравина у комаду ,,Млада гарда” А. Фадејева.

Оснива, покреће, подржава, помаже и стваралачки се у потпуности ангажује на успостављању позоришних аматерских група и аматерских позоришта широм Србије. Покреће и едицију кратких драмских форми, комада у једном чину и адаптираних дела класика позоришне драматургије прилагођених за извођење на аматерским сценама.

Од августа 1952. године до 1987. када одлази у пензију, ради у Радио Београду на пословима уредника драматурга. Посветила се стваралаштву као аутор, драматург, редитељ и уредник у радио-драмским програмима Радио Београда. Састављала је антологије и објавила је више стручних радова о радио-драмском стваралаштву и глумачким интерпретацијама на радију.

Историја послератне радио-драме, настанак Београдског круга радиофонијских стваралаца, успеси на домаћим и међународним фестивалима, безрезервно подржавање талентованих младих стваралаца (отворила је програмски простор студентима одсека драматургије на ФДУ, покрећући серијал радио-драме). Драматизовала је и адаптирала за радио-извођење 24 дела аутора домаће и светске класичне прозе. Иза ње је остало неколико студија о развоју послератне радио-драме, чије је токове, домете и успехе у Радио Београду тешко замислити без делатности Неде Деполо.

Радио Београд 2 расписује је конкурс за студентску награду ,,Неда Деполо” сваке године. Признање се додељује за креативни допринос радио изразу.

 

недеља, 01. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару