Читај ми!

Дарко Татић – редитељ и писац радио-драма

Дарко Татић (1932–2022) диломирао је глуму у класи проф. Мате Милошевића 1961, а режију у класи проф. Бранка Гавеле 1963. године. Као редитељ у Радио Београду почео је да ради од 1961. Његов опус обухвата преко триста режија у Радио Београду и на гостовањима.

Аутор је више адаптација књижевних дела за фонске есеје и композиције. Радио је као редован професор на ФДУ од 1992. У културолошком смислу, Дарко Татић је био један од најзанимљивијих стваралаца чије су креације радио-драма у производњи Радио Београда обележиле другу половину 20. века. Поседовао је велика знања из различитих области. Лако је говорио на француском, руском, немачком и енглеском језику, читао прозу, говорио стихове, беседио. Познавао је филозофију, историју и књижевност. Имао је особине ренесансног човека.

Татић је у Берлину, Сарбрикену, Лондону, Букурешту и Љубљани, у Хелсинкију на језицима земаља домаћина, поставио своје адаптације дела Андрића, Борислава Пекића, Васка Попе и др.

Дело ,,Кампосанто” је било темељ жанра радио-есеј (,,Мајка Олга из села Краља”, ,,Платон у Србији”, ,,Заудни вир”), а драматизација Андрићеве ,,Госпођице” узор за сличне приступе (,,Беснило” , ,,Зелена чоја Монтенегра”).

Међу многобројним наградама које је добио су:  ,,Prix Italia” (1983); ,,Premio Ondas” (1977, 1980, 1990); ,,EBU Prix Monte Carlo” (1991), Добитник је 11 југословенских награда од 1956. до 1991; Годишњу награда РТС добио је 1992. и 1993, као и награде ,,Златни микрофон”.

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару