Читај ми!

Стеван Раичковић – песник и члан Литерарне редакције Радио Београда

Стеван Раичковић (1928–2007) био је велики српски песник. Од 1945. до 1959. године био је сарадник Литерарне редакције Радио Београда, након чега је радио у издавачкој кући ,,Просвета”. Поред писања поезије, бавио се и превођењем, прозом и писањем мемоарских и есејистичких текстова. Добитник је бројних награда за своја књижевна дела, међу којима се издвајају Змајева, Вукова и Његошева награда.

Стеван Раичковић је својевремено поделио сећања на Радио Београд:

,,На моме спрату Радио Београда (где се налазила Литерарна редакција у коју ме је примио, крајем 1949. године, Душан Костић) налазили су се и песници Душан Радовић и Воја Царић.”

На Радио Београду је емитована драма ,,Сећање на детињство”, која је настала из композиције сведочанстава песника Стевана Раичковића на сопствено детињство и његових песама и прозних одломака. Раичковић говори о својој потрази за завичајем кроз сећање на детињство и разне ликове из тог свог предратног и ратног детињства које је упознавао током многобројних селидби свог оца учитеља из једног у друго место. Он је хтео да их сачува од заборава. Тако драмом провејавају успомене на сиромашног дечака Диму, Димитрија, који је утеху за беду у којој живи са мајком налазио у поистовећивању са својим дедом, познатим ратним јунаком.

Занимљиво је да је уредница емисије била велика југословенска и хрватска књижевница Даша Дрндић.
У драми су учествовали: Стеван Раичковић, Милош Жутић, Бранка Веселиновић, Милутин Бутковић, Вука Дунђеровић, Љиљана Јовановић и Душан Петровић

Лекторка: Нада Андрејић
Mузички сарадник: Југослав Бошњак
Tон-мајстор: Петар Марић
Драматизација и режија: Олга Брајовић
Уредница емисије: Даша Дрндић
Уредница серије: Мелина Пота Кољевић  

Објавио је више од двадесет збирки песама, седам књига за децу, неколико књига есеја. Прву збирку „Детињство” објавио је 1950. године, да би већ након пбјављивања следеће „Песма тишине”, две године касније, био препознат као надарени песник.

Извор: Звучни архив

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару