Читај ми!

Нада Маринковић – новинарка и уредница емисија Радио Београда

Нада Маринковић (1921–1998) била је југословенска новинарка, књижевница, чланица Удружења новинара Југославије, Удружења књижевника Југославије, почасни члан Удружења књижевника Индонезије и кмерских писаца (Камбоџа), као и чланица Европског друштва културе. За свој рад на ширењу културне и уметничке делатности добила је више домаћих и иностраних признања. Ауторка је више од двадесет романа, путописа и есеја.

Била је уредница и критичарка у Литерарној редакцији Радио Београда од 1950. и годинама је осмишљавала емисију ,,Ствараоци и дела”. Касније је радила и у Културној редакцији Радио Београда.

Овако је Нада Маринковић, новинарка и уредница емисија Радио Београда које су пратиле књижевност и културу, говорила о свом виђењу радија:

„Радио као медиј и рад у њему, био је јединствена школа учења и сазнавања, видиковац са којег се гледало на све четири стране света, ако се то хтело. Писати на радију и говорити преко микрофона, значило је савладати језик у свој његовој суптилности и флексибилности, научити бити јасан и сажет, сугестиван. Изнад свега, значило је научити раздвајати битно од небитног.”

Извор: Звучни архив

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару