Читај ми!

Радомир Раша Плаовић – велики глумац и редитељ

Радомир Раша Плаовић (1899–1978) више од двадесет година између два рата и преко једне деценије после Другог светског рата представљао је оличење најлепших уметничких вредности, не само српске него и југословенске сцене.

Завршио је велику матуру у београдској Реалци. За време аустроугарске окупације био је у заробљеничком логору у Нежидеру, где је почео да глуми као аматер. После рата играо је у Академском позоришту, које је основао глумац и редитељ Mата Милошевић.

Плаовић је први пут ступио на сцену Народног позорита у Београду 1920. године. Завршио је Филозофски факултет (Општа историја уметности) и Технички (Архитектура). Од 1930. године био је редитељ Народног позоришта у Београду и на разним значајним функцијама (између осталог био је и директор Драме). У току окупације није радио.

Био је и врло плодан и разноврстан писац. Писао је чланке и есеје и позоришне расправе. Његова драматизација и редитељска поставка ,,Горског вијенца ”, у којој је играо и владику Данила, остаје као значајан датум српске позоришне уметности. Две године касније (1953) исто дело је адаптирао за радијско извођење, што је била једна од првих снимљених драма на Радио Београду. По њему се данас зове мала сцена Народног позоришта у Београду.

недеља, 01. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару