Читај ми!

Витомир Богић – један од првих твораца радио-драмског израза

Почеци радио-драмског израза у нашој радиофонији сежу далеко у прошлост – првог дана емитовања станице „Београд-Раковица”, 1. октобра 1924. г., Витомир Богић (1887–1943) рецитовао је „Тираду о пољупцу” из Ростанове драме „Сирано де Бержерак”, а затим и „Дубровачки мадригал” Јована Дучића.

Како је пред микрофоном као Сирано интерпретирао ,,Баладу о пољупцу” на првом јавном радиофонијском концерту у Србији, немамо ни један податак. Како било да било, историја српске радиофоније отпочела је епоху нове уметности високовредном уметничком личношћу. За Богиће је следила плејада великих уметника српског глумишта, који су својим талентима и глумачким умећима одређивали и ширили домете осме уметности.

О глумцу Витомиру Цилету Богићу, у својој ,,Историји српског позоришта, Боривоје Стојковић је написао: „Један од најобразованијих и најактивнијих глумаца на београдској сцени Витомир Циле Богић, био је тумач великог броја значајнијих улога, нарочито у салонском репертоару, у времену између два рата.”

Рођен 1887. године, Витомир Богић био је редитељ и глумац. Уз завршене студије режије у француској комедији у Паризу, током каријере био је првак драме у Народном позоришту у Београду, али и директор и редитељ Српског народног позоришта у Новом Саду. Имао је епизодну улогу и у првом српском филму ,,Карађорђе” из 1911. г. Ангажман на Цетињу започео је 1937. године, где је био управник позоришта и редитељ. До 1941. године, у Народном позоришту Зетске бановине режирао је 32 комада, а потом је заробљен. У заробљеништву у Италији организовао је логорско позориште. Преминуо је 1943. године у манастирској болници код Витерба.

С временом је радио-драмска уметност на таласима Радио Београда градила углед, основана је стална радио-драмска трупа, да би у „златном периоду” (почев од седамдесетих година) аутори Драмског програма Радио Београда убирали награде са најзначајнијих светских фестивала радио-драмске уметности.  Данас драмски програм Радио Београда додељује награду ,,Витомир Богић” из области радиофоније.

недеља, 01. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару