Читај ми!

Света Вуковић – спикер забавног и спортског програма

Сећамо га се по емисијама ,,Време спорта и разоноде”, ,,Асови југословенског фудбала”, ,,Југословенске олимпијске легенде”. Мало је оних који Свету Вуковића препознају као текстописца и песника, а његове бројне песме ушле су у антологијске збирке.

Светислав Света Вуковић (1936-2019) био је спикер, водитељ, уредник и сценариста. Деценијама је својим специфичним гласом бојио радијске и телевизијске фреквенције.

За спикера Радио Београда постављен је 1961. године, а 1967. године прелази у Други програм Радио Београда. Јануара 1975. године постаје новинар, водитељ и сценариста емисије „Сунце, море, бит и хит”, која је заједно са емисијама ,,Минимакс”, ,,Пријатељ звезда” и ,,Дежурни студио” представљала прекретницу у забавном радио-програму.

Затим је био водитељ емисије „Музика, спорт, музика”, која се емитовала на Првом програму Радио Београда. Године 1981. постаје уредник и водитељ емисије „Време спорта и разоноде”.

Значајан је и његов рад на телевизији. Почетком шездесетих година, годину дана радио је као водитељ емисија у оквиру научног програма. Такође, на телевизији је водио или преносио концерте класичне, забавне и народне музике, емисије и директне преносе значајних државних празника и историјских датума.

Почев од 1965. године, написао је око хиљаду текстова песама забавне, народне и дечје музике и сарађивао са многим композиторима и извођачима. Међу најпознатијим забавним песмама се издвајају „Љубав је само реч”, „Одисеја”, „Кад бих знао да је сама”.

Извор: Звучни архив

 

недеља, 01. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару