Читај ми!

Бранислав Бане Ђуричић – новинар и хумориста

Бранислав Бане Ђуричић (1925–2007) био је књижевник, новинар, хумориста и сатиричар, један од оснивача драгоцених емисија ,,Породица Јовановић” и ,,Весело вече”, које имају посебно место у историји Радио Београда.

Завршио је Правни факултет у Београду и од 1949. био запослен као професионални новинар у агенцији „Танјуг”. Крајем исте године прешао је у Радио Београд, где је радио као новинар и уредник. Био је главни и одговорни уредник листа за хумор и сатиру ,,Јеж”, главни уредник Програма 202, уредник на Телевизији Београд.

Био је један од најистакнутијих српских и југословенских хумориста и сатиричара, а његов најуспешнији пројекат била је популарна забавно-хумористичка радио-емисија ,,Породица Јовановић”, која је емитована први пут на Радио Београду 1981. године. Био је аутор преко 1.400 текстова за емисију ,,Весело вече”, у којој су учествовали неки од наших најпознатијих глумаца. За тај и друге медијске пројекте добио је многобројне награде и признања: Годишњу награду Радио-телевизије Београд (1982), Награду „Светозар Марковић” Удружења новинара Србије (1982), Октобарску награду Скупштине Београда (1985). На анонимном конкурсу Радио-телевизије Београд 1969. добио је прву награду за радио-комедију ,,Рођаци за готово”. По оцени критичара био је један од најистакнутијих представника ангажованог хумора и сатире на југословенском простору.

недеља, 01. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару