Читај ми!

Љиљана Марковић – радијска и телевизијска спикерка

Љиљана Марковић је на телевизији Београд радила од њеног оснивања 1958. године. Отменим држањем и културом говора обележила је историју Радија и Телевизије Београд.

Дипломирала је глуму на Академији за позориште, радио, филм и телевизију у класи професора Јована Кулунџића. Играла је у неколико филмова, позоришних представа и серија, остваривши запажену улогу у филму ,,Погон Б” с Павлом Вуисићем.

Први наступ пред микрофоном Радио Београда имала је већ као трогодишња девојчица, а након Другог светског рата постала је стална чланица Дечјег хора и драмске групе Бате Миладиновића.

Најпре је радила хонорарно као спикерка, а од 1962. је почела да ради за стално, да би две године касније прешла у Телевизију Београд као водитељка и ауторка многих емисија.

Била је прва спикерка експерименталног телевизијског програма у Београду јула 1956. године, емитованог из зграде Електротехничког факултета током Сајма технике.

Добитница је награде ,,Гордана Бонети” која се додељивала најбољим спикерима Југославије.

Интервју из 1967. године, који је са сликарем Петром Лубардом водила Љиљана Марковић на ретроспективној изложби у Музеју савремене уметности у Београду, поводом четрдесет година рада и шездесет година од рођења овог великог уметника (Звучни архив)

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару