Читај ми!

Мића Орловић – радијски спикер и први водитељ Дневника ТВ Београд

Милоје Мића Орловић (1934–2013) био је филолог, глумац, спикер и репортер Радио Београда, новинар и уредник Радио-телевизије Србије, први водитељ Дневника Телевизије Београд.

Популарни Мића Орловић је своју водитељску каријеру започео у Радио Београду 15. 10. 1957. године

Завршио је Ваљевску гимназију, а потом Филолошки факултет у Београду. Легенда наше телевизије, Мића Орловић, каријеру је започео на студентском радију, а потом је наставио да ради у Радио Београду. Професионални новинар је од 1956. године. На таласима Радио Београда први пут се огласио 15. октобра 1957. године као репортер с фудбалске утакмице ОФК Београд – Напредак Крушевац. У новинарској каријери снимио је више од 300 интервјуа, 200 ТВ репортажа, 80 радијских и 1.300 телевизијских емисија, а чак је и глумио у седамнаест филмова.

Био је први водитељ Дневника Телевизије Београд из студија на Сајму 1958. с Душанком Калањ.

Добитник је многих награда и признања, међу којима се издвајају: Награда за животно дело Удружења новинара Србије, Награда за животно дело Радио-телевизије Београд, Награда за животно дело Интернационалног фестивала репортаже ИНТЕРФЕР, награда Радио Смедерева за неговање правилног говора и очување лепоте језика у електронским медијима „Бранислав Мане Шакић” и награда ,,Златни беочуг” Културно-просветне заједнице Београда. Добитник је Ордена рада са златним венцем. 

У част Миће Орловића, дугогодишњи Мићин пријатељ и поштовалац његовог дела Танасије Катанић, даровао је Радио-телевизији Србије споменик, ауторско дело Небојше Савовића Неса, као знак дубоког поштовања гледалаца према његовом раду.

 Мића Орловић је о емитовању првог ТВ Дневника једном приликом рекао: ,,Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке”, рекао је Орловић.

 

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару