Читај ми!

Радмила Видак – спикерка и лекторка Радио Београда

Била је узор у свом послу и изузетно је доприносила развијању и очувању језичке културе. Дисциплиновано и креативно је изналазила правописна решења и најбољи начин да се обогати говор спикера и новинара.

Радмила Видак (1929–2010) има своје трајно место у историји Радио Београда, где је радила као спикер, а уз то је била и лектор Радио-телевизије Србије. Показала је да лекторски посао може подразумевати таленат, који даје врхунске резултате уз марљивост и стицање дугогодишњег искуства.

„Била је перспективни асистент у Институту за експерименталну фонетику и патологију говора код професора Александра Белића и Ђорђа Костића. Међутим, њу је динамика рада са непосредним извођачима привукла Радио-телевизији. На први дан рада Телевизије Београд, 1958. године, она је прегледала и дотеривала текстове које су затим читали спикери. Касније је дала суштински допринос развоју и угледу Образовног програма Телевизије. У Драмском програму Радио Београда стала је на браник најчистијих вредности језичког израза (…) Била је мисионар лепоте говора. Била је члан Језичког савета РТС-а. Радмила Видак је двапут одликована за своје стваралаштво. Добитник је повеље 'Витомир Богић' за животни допринос развоју радиофоније” (из текста ,,Лекторка Радмила Видак – ка језичком просветитељству” Ђорђа Малавразића).

Радио Београд сваке године додељује награду ,,Радмила Видак”, која се додељује са циљем да подстиче рад спикера, водитеља, презентера и новинара на очувању лепоте говора на радију и телевизији.

 

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару