Читај ми!

Драга Илић Јонаш – спикерка и лекторка Радио Београда

Драга Илић Јонаш (1922–2007) била је спикерка и лекторка Радио Београда, председница Удружења спикера Београда.

Рођена је у Ваљеву, где је завршила основну школу, ниже разреде гимназије у Ваљеву и Ужицу, а Државну трговачку академију у Београду. Други светски рат је провела у Ваљеву и Београду. Била је ухапшена због сумњи да сарађује са партизанима.

Спикери Драга Илић Јонаш и Зоран Петровић

На Радио Београду радила је четири деценије. У програмима Радио Београда и емисијама Телевизије Београд учествовала је и после пензионисања, 1. јануара 1985. године. Имала је најпрепознатљивији спикерски глас, по коме је остала упамћена због изврсне и тачне дикције, као и правилног акцентовања. Узорно поштовање норме једно је од најважнијих обележја њеног рада. Своје неисцрпно знање преносила је стотинама младих људи који су се бавили и који се и данас баве телевизијским и радијским новинарством. Добила је бројне награде за свој рад, међу којима су „Вукова награда” 2004. године за унапређење српске културе, просвете и науке и „Златни микрофон”, највише признање Радио Београда.


Звучни архив: у аудио запису из 1966. године можете чути разговор спикерке Драге Илић Јонаш са саговорником др проф. археологије Бранком Гавелом о значају праисторијског, неолитског насеља Винча у близини Београда.

 

 

недеља, 01. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару