Читај ми!

Властимир Павловић Царевац – руководилац Народног оркестра Радио Београда

Властимир Павловић Царевац (1895–1965) био је виолиниста, педагог, руководилац Народног оркестра Радио Београда, диригент Хора ,,Абрашевић”.

Дипломирао је на Правном факултету 1923. године и бавио се адвокатуром све до 1929. године, када је први пут засвирао са својим оркестром на таласима Радио Београда. Захваљујући њему сачуване су многе народне песме и инструменталне нумере у Фонотеци Радио Београда. Био је учитељ многих певача и свирача.

Био је диригент Хора друштва ,,Абрашевић” и један од првих извођача народне музике на програмима Радио Београда. Такође је основао и водио Народни оркестар Радио Београда све до своје смрти. Виолину је свирао пуних пет деценија, а његово најупечатљивије извођење је „Марш на Дрину” Станислава Биничког за ,,Југотон”. О популарности снимка довољно говори сертификат из 1964. године „Златна плоча”.

Осим посла на радију и дириговања хором друштва „Абрашевић", посветио се изучавању музичке баштине. Тежио је да то благо сачува, прочисти и унапреди. Захваљујући његовом преданом раду на очувању српске музичке баштине, сачуване су многе народне мелодије, чији је он био највернији тумач.

Народни оркестар 1936. године и прва виолина Властимир Павловић Царевац

Компоновао је многе познате мелодије, од којих су најпознатије „Свилен конац” и „Низамски растанак”. У Великом Градишту се, њему у спомен, почев од 1995. године, одржава музичка манифестација и такмичење у свирању виолине ,,Царевчеви дани”.

Композиција ,,Коло Срба" Властимира Павловића Царевца

Извор: Звучни архив

 

 

 

недеља, 01. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару