Читај ми!

,,Национални час” – емисија о култури

Године 1934. почело је емитовање емисије ,,Национални час”, коју су заједнички припремали и емитовали Радио Београд, Радио Загреб („Национални сат”) и Радио Љубљана („Национална ура”).

Међу говорницима у емисији били су истакнути интелектуалци тога доба: Иво Андрић, Исидора Секулић, Владимир Велмар Јанковић, Александар Белић и други. Посебан печат у „Националном часу” утиснуо је и књижевник Станислав Винавер, иначе оснивач Библиотеке Радио Београда, некада и уредник Краткоталасне радио-станице Централног пресбироа Краљевине Југославије, али и један од нajзанимљивијих радиофонијских стваралаца свога доба. Он је такође и аутор десетак радио-драма.

О радију Винавер је казао следеће: ,,У свим својим емисијама полазим пре свега од техничких могућности микрофона и од искустава које сам задобио у своме већ дугом раду на радију (...) Микрофон даје јаче него позорница велику видљивост догађајима. Та видљивост песничке је врсте, она је визионарство (...) Сматрам да ће радио пружити многе могућности да се из српске историје и српскога живота изнесу она велика зрачења која су тек с радијом омогућена" (одломак из текста ,,Радио и чуло вида", у књизи ,,Књижевност и радио" Ђ. Малавразића). 

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару