Читај ми!

Караван – култна путописна емисија Радио Београда

Караван се креће ка својој дестинацији већ више од 50 година, увек добро натоварен актуелним хумором и изворним народним песмама. Од Корната, преко Дурмитора, Проклетија, Бачке, Ђердапа, од Хомоља до Дунава, преко Таре, кроз кањон Невидио па све до Истре водили су путеви Милана Ковачевића, неуморног телевизијског ствараоца који је 60-их и 70-их година снимао путописе.

До 2001. године ,,Караван” је имао два дела. Први је емитован од 13.05 до 14, а други од 14.05 до 15 часова. У паузи су емитоване вести, као део редовног програма Радио Београда. Међутим, те године је тадашње руководство ове радио-станице одлучило да са свих програма склони или сведе на најмању меру емисије које су емитовале народну музику, па је тако и ,,Караван” скраћен и од тада се емитује само од 14.05 до 15 часова. Негодовање многих слушалаца није помогло да се оригинални термин врати ни до данас.

Први скечеви у ,,Каравану" били су из пера Бранислава Нушића, Радоја Домановића, Бранка Ћопића, Душка Радовића, Гордана Михића, Бране Црнчевића. У историји емисије су велика глумачка имена од Чкаље и Мије Алексића до Ђузе Стојиљковића, Боре Тодоровића и Бранке Веселиновић.

Легендарни радијски водитељ који је за многе и данас симбол ове емисије био је глумац Петар Словенски, који је емисију отварао реченицом: „Добар дан, поздравља вас Караван”. Словенски је био водитељ до самог почетка 1990-их, када је ту дужност преузео глумац Небојша Миловановић. Трећи водитељ ,,Каравана” је глумац Ђорђе Ненадовић, који је дуго био његов заштитни знак.

Од 2018. године ову емисију водио је глумац Миленко Павлов. Понекад су се, као замена водитеља у одсуству, пред микрофоном опробали и други радио-водитељи Радио Београда, као и глумци који су сарађивали с овом радио-станицом. Данас емисију води глумац Милан Милосављевић.

Познате рубрике и саставни део ,,Каравана” су: ,,Блиц виц”, ,,Ха-ха, коментар”, ,,Радио ПТТ – Ваша пошта”, ,,Вести дана с телекс Каравана” и друге. Раније се уживо снимала ова емисија. Тада је публика имала прилике да непосредно ужива у овим рубрикама, али и музици која се изводила уживо, уз гостујуће учешће бројних естрадних уметника.

Аутентично телевизијско документарно дело Милана Ковачевића – путописи о историји и култури народа са територије бивше Југославије, снимљено је у периоду од 1963. до 1983. године.

Милан Ковачевић (1915–1985) био је новинар ,,Спорта” и Телевизије Београд, први уредник спортске рубрике, документариста-путописац. Од 1958. до пензије 1978. године, у Телевизији Београд радио је као уредник за спорт у новинарском сектору, уредник Спортске редакције, аутор и уредник серија ,,Камером кроз свет” и ,,Караван”. Најзапаженије резултате у новинарству Милан Ковачевић је постигао изузетним путописним емисијама ,,Караван”, којима је посветио две деценије, од прве 1963, до последње емисије 1983. године.

Емисија је колажног типа, а чини је комбинација текстова и музике. Концепција је таква да се текстови пишу пратећи актуелне догађаје у свету политике, филма, спорта и бројне друге сфере живота. Ти догађаји се коментаришу на сатиричан начин, чиме се указује на поједине друштвене проблеме, а многе појаве посматрају се и с комичног аспекта. Музика која се емитује у ,,Каравану” је искључиво народна, понекад изворна, али само она која је писана и компонована у духу традиционалне српске народне песме.

Извор: Звучни архив Радио Београда

 

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару