Читај ми!

Студио 6

Пре тачно 77 година отворена је култна Шестица, музички студио Радио Београда. Музичка продукција која је настајала у Шестици део је богате Архиве Радио Београда.

Уторак, 26. децембар 2017. године је био велики дан за Радио Београд. Наиме, тог дана је отворен реконструисани Студио 6, међу запосленима познатији као „Шестица”. Стару аналогну технологију, заменила је дигитална, стару акустичку обраду режије – нова, аналогну миксету MCI – нова STUDER VISTA X, не тако старе PMC звучнике нови GENELEK звучници... Колики је значај овај догађај имао за РТС говори и податак да је директан пренос отварања реконструисаног Студија 6 емитован на РТС 3 каналу телевизије и програму Београд 202 Радио Београда. Уз ноте Биг бенда РТС-а и њихове гошће Лене Ковачевић, Студио 6 је звачнично пустио у рад генерални директор РТС Драган Бујошевић симболичним „дизањем” реглера.

Овај популарни музички студио је отворен пре седамдесет година. Треба напоменути да се у данашњој згради Радио Београда, средином четрдесетих година прошлог века налазио Занатски дом, у оквиру ког се налазио биоскоп, хотел и два угоститељска објекта. Од биоскопа је направљен Студио 6, као највећи студио. Претходна реконструкција Студија рађена је 1977. године, када је, између осталог, купљена и легендарна MCI миксета. У то време она је представљала последњи „крик” технике. У прилог квалитета ове миксете говори чињеница да је пуних четрдесет година радила без престанка. До недавно је била коришћена у музичким снимањима и директним преносима концерата из Студија 6. Прва нумера која је на њој снимљена, била је песма „Битанга и принцеза” групе „Бијело дугме”. Кроз овај чувени студио прошла је плејада чувених тон мајстора и дизајнера звука. Неки од њих су: Стева Боротић, Франо Супило, Раде Ерцеговац, Тоша Андрин, Бобан Петровић, Зоран Марић, који и дан-данас с успехом снима музику Биг бенда РТС-а.

Реконструкција овога студија има велики значај за све програме Радио Београда, посебно за програм Београд 202 који је претежно музички радио и чија се програмска политика базира на привлачењу млађих и средњих генерација слушаоца. Управо отварање дигиталног Студија 6 је инсипирација за бољи, квалитетнији рад овог програма.

 

недеља, 01. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару