Читај ми!

Проглас о Мартовском пучу

Након потписивања приступања Југославије Тројном пакту, 27. марта 1941. године, група официра је збацила Владу и Намесништво, а краља Петра II прогласила пунолетним и предала му власт.

Мартовски пуч су пратили масовни протести грађана који су подржали одбацивање Тројног пакта.

У раним јутарњим сатима 27. марта 1941. из студија Радио Београда, крајње узбуђеног гласа, прекидајући текући програм и најављујући ванредну емисију, нацији се обратио спикер Иван Ковачевић: ,,Драги слушаоци, сада ћете чути проглас Његовог величанства краља Петра II! Његово величанство вам се лично обраћа.”

У Архиви Радио Београда чува се тонски запис саопштења у име краља Петра II Карађорђевиа, у коме се каже да су потписници Пакта сами поднели оставку, те да му се војска и морнарица ставила на располагање. 

Само мали број људи је у том тренутку знао да те речи није изговорио краљ. Његову улогу одиграо је марински капетан бојног брода Јаков Јововић. За то време се краљ налазио у двору, не знајући за своју историјску улогу у Мартовском пучу. 

За осам дана, 6. априла 1941. године, немачки авиони су разорили Београд, а краљ Петар II и Влада су побегли у Лондон. Краљевина Југославија је потписала безусловну капитулацију 18. априла 1941.

Извор: Звучни архив Радио Београда

недеља, 01. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару