Читај ми!

Конференција Покрета несврстаних у Београду

Београд је био центар света у време када су се одржавале конференције Покрета несврстаних у њему. Покрет су чиниле неутралне државе које су одбијале да се приклоне неком од два веома моћна и супротстављена геополитичка блока – САД и СССР.

У тонском запису Архива Радио Београда из 1961. године чује се говор Јосипа Броза Тита, у коме он истиче како је Београд у својој историји био у великом броју ратова, те да се у њему коначно налази велики број земаља као носилаца мира.


Термин ,,несврстани” први је сковао индијски премијер Џавахарлал Нехру током свог говора 1954. у прeстоници Шри Ланке, Коломбу. Као прекретница ка оснивању Покрета несврстаних сматра се конференција 29 држава Африке и Азије у Индонезији 1955. године.

На скупу је исказана жеља о дистанцирању од хладноратовских, идеолошких сукоба Истока и Запада. Већ наредне 1956. године лидери Југославије, Индије и Египта (Јосип Броз Тито, Џавахарлал Нехру, Гамал Абдел Насер) 19. јула на Брионима потписали су Декларацију о заједничкој сарадњи и политици – и тако створили Покрет несврстаних.


Тек пет година касније, у септембру 1961. године, уз велику заслугу једног од оснивача, Тита, у Београду је одржана прва званична конференција Покрета несврстаних.

 

недеља, 01. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару