Читај ми!

Директан пренос из Студија 6 – Омаж Срђану Хофману

У среду, 2. октобра, са почетком у 20.30, уживо из Студија 6 Радио Београда можете пратити концерт под називом „Огледала” који поводом 80 година од рођења композитора, професора емеритуса Срђана Хофмана организују Факултет музичке уметности у Београду, Ансамбл за нову музику Градилиште и Трећи програм Радио Београда. На програму концерта биће електро-акустичка дела овог аутора, која ће изводити пијанисткиња Рита Кинка, харфисткиње Љиљана Несторовска и Милена Станишић, Трио Покрет, Камерни ансамбл 13 гудача и Ансамбл за нову музику Градилиште.

Истакнути српски композитор Срђан Хофман оставио је неизбрисив траг на музичком небу наше земље – као професор из чије класе је потекао велики број данас изузетно успешних композитора, организатор музичког живота који је био један главних од инцијатора и оснивача Музичке трибине композитора у Београд, дугогодишњи члан Управног одбора СОКОЈ-а који се залагао за бољи положај уметника, те стваралац неких од антологијских остварења у нашој историји музике.

Овај уметник, рођен 1944. године, основне и магистарске студије композиције завршио је на Музичкој академији у Београду у класи професора Станојла Рајичића. У два маха био је на краћим усавршавањима у иностранству, и то: 1974. године у Дармштату, а 1975. у Штутгарту и Келну. На Факултету музичке уметности почео је да предаје композицију и оркестрацију 1974. године, а из његове класе изашао је велики број афирмисаних уметника који данас активно учествују у уметности и култури у земљи и иностранству. Био је продекан и декан Факултета музичке уметности и проректор Универзитета уметности у Београду, а потом и професор емеритус на Катедри за композицију. Био је један од оснивача Међународне трибине композитора у Београду и секретар националне секције Интернационалног друштва за савремену музику. На Факултету музичке уметности у Београду, иницирао је оснивање Тонског студија, а своју посвећеност разматрањима свих аспеката савремене музике, демонстрирао је у бројним теоријским радовима као и књигом „Особености електронске музике”. Његово залагање за унапређење статуса композитора и музичких стваралаца у Србији, огледало се и у значајном ангажману у организацији за заштиту ауторских права, те је у два наврата био Председник Управног одбора СОКОЈ-а, у периоду 2006. до 2013. као и од 2018. до 2019. године. Као човек широког знања, који је уживао велики углед у професионалној, али и широј друштвеној заједници, Срђан Хофман је 2002. именован за Амбасадора Савезне Републике Југославије у Јужноафричкој Републици, где је представљао нашу земљу до краја мандата, 2006. године.

Опус Срђана Хофмана сачињавају бројна оркестарска, вокално-инструментална, камерна, солистичка, хорска и електроакустичка дела, која су понела нека од најзначајних националних признања. Хофман је био двоструки добитник Мокрањчеве награде – 2010. године за композицију Гледајући у огледала Аниша Капура за две озвучене харфе и процесоре звука, затим 2015. за дело Кроз кутије звука 1, као и две прве награде Трибине композитора за остварења Концертантна музика из 1994. и Знакови из 1995. године. Композиције овог аутора су извођене и на водећим музичким фестивалима у земљи и иностранству, на БЕМУС-у, Међународној трибини композитора, Охридском лету, Загребачком бијеналу, Интернационалном такмичењу електроакустичких композиција у Буржу, Симпозијуму електронске музике у Хелсинкију, Светским данима музике у Немачкој, Шведској и Румунији.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи