Читај ми!

Одисеј успешно слетео, САД поново на Месецу после више од пола века

Лендер „Одисеј“ компаније „Интуитив машинз“ слетео на површину Месеца након што је претрпео неочекиване проблеме неколико сати пред спуштање. „Одисеј“ је тако постао прва летелица приватне компаније на Земљином сателиту и прва америчка летелица на Месецу још од краја „Аполо“ програма пре пола века.

„Знам да је било напето, али смо на површини и шаљемо податке. Добро дошли на Месец“, рекао је извршни директор „Интуитив машинз“ Стив Алтемус.

Инжењери су морали да превазиђу проблеме са навигацијом како би извели веома тешко слетање, а ускоро се очекују прве фотографије лендера површине Месеца, јавио је Си-Ен-Ен.

Неколико сати пре слетања, навигациони систем „Одисеја“ је отказао, па је летелица морала да се узда у експерименталну технологију и користи сензоре на Насином „Навигационом доплер лидару“.

Потом је пред слетање летелица упалила свој метански мотор, како би мењала правац и слетела на право место, као и рапидно успорила и безбедно слетела.

„Одисејева“ мисија је од великог интереса за главног финансијера – Америчку агенцију за истраживање свемира. „Данас, после више од пола века, САД су се вратиле на Месец“, истакао је Насин главни администратор Бил Нелсон.

Главни задатак мисије јесте да детаљно истражи површину Јужног пола пре него што Наса крајем деценије пошаље астронауте на Месец.

Америчка лунарна мисија прошлог месеца није успела, пошто је свемирска летелица „Перегрин 1“, лансирана у јануару са циљем слетања на Месец, уништена изнад Пацифика јер се суочила са проблемима цурења горива.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије