Читај ми!

(О) Чему (прича) позориште: 19. Јоакимфест од 8. до 14. октобра у Крагујевцу

Под слоганом „(О) Чему (прича) позориште“, у Књажевско-српском театру у Крагујевцу биће одржан Јоакимфест, 19. по реду, од 8. до 14. октобра. На међународном фестивалу у такмичарском делу биће изведено шест представа позоришта из Србије, Казахстана, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније.

На 19. издању међународног позоришног фестивала у Крагујевцу, у такмичарском делу, биће изведено шест представа позоришта из Србије, Казахстана, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније. Публика Јоакимфеста ове године, од 8. до 14. октобра, имаће прилику да погледа представе Гидионов чвор, Ataukere, Жена химна, Очеви и оци, Ћелава пјевачица и Under Construction.

„Све представе на репертоару Јоакимфеста 2024. године говоре гласно, без стида, без страха, причају причу, понекад мучну и тужну, горку и ироничну, оптерећену традицијом, којом нас подсећају, али нас и држе будним, спремним у овом свету чије нам тло измиче пред ногама“, наводи се, између осталог, у образложењу селектoра 19. Јоакимфеста, Милоша Латиновића.

Премањеговим речима, требало би да на почетку стоји запитаност зашто ово радимо, што је питање које постављају и аутори представе Ataukere (што означава: пиће које особа пије последњи пут пре смрти) из Регионалног драмског позоришта Караганде, у Казахстану.

О узурпираности снова, жеља и страсти, о украденом животу и наметнутим правилима игре, како селектор истиче, говори комад Under Construction, Театра „Глеј“ из Љубљане у Словенији.

Исправну страну у проблематичном историјском времену, кад пропадају светови и људи постају вуци, одређује дубоко усађено осећање правде и људскости, а њиме се може подичити главна јунакиња комада Жена химна реализованог у продукцији Градског казалишта Пуле, Хрватског народног казалишта из Мостара и Удружења "Intermezzo" из Сарајева, описује селектор 19. Јоакимфеста.

„О апсурдном животу деценијама нам прича Ежен Јонеско, а сценско-језички особеним упризорењем, подсећају нас на то глумци представе Ћелава пјевачица у продукцији Културног центра из Тивта. На дуг према ваљаној литератури, али и према генерацији наших очева, чије су илузије о праведном, солидарном, бољем свету, нестале у непроходној мочвари тоталитарног и аутистичног једнопартијског система, подсећа нас представа Очеви и оци у продукцији Народног позоришта из Београда, док глиб савремености, а пре свега неспремност појединца да се суочи са властитим демонима, критички анализира властиту друштвену позицију и искрено преиспита животне приоритете, приказује представа Гидионов чвор, Београдског драмског позоришта, навео је Милош Латиновић.

У ревијалном делу програма, на отварању фестивала који се ове године одржава под слоганом „(О) Чему (прича) позориште“, биће изведена представа Јелена Анжујска, коју је по тексту Јелене Кајго, режирала Татјана Мандић Ригонат. Комад представља плод сарадње Књажевско-српског театра, Фестивала Ћирилицом, Народне библиотеке Будва и Удружења Култура сада.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи