ИЗ ЧАСА У ЧАС

Мировни скуп о Гази у Мадриду без израелске делегације; папа Фрања осудио нападе на школе

Сукоб Израела и Хамаса – 344. дан. У Шпанији састанак на високом нивоу о завршетку конфликта у Појасу Газе без израелске делегације. УНРВА тврди да су израелске снаге извршиле удар на школу у Нусeирату која је коришћена за вакцинацију деце против дечје парализе. Папа Фрања истиче да зараћене стране не настоје да постигну мир у Гази.

Мировни скуп о Гази у Мадриду без израелске делегације;  папа Фрања осудио нападе на школе Мировни скуп о Гази у Мадриду без израелске делегације; папа Фрања осудио нападе на школе

Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање пет Палестинаца погинуло, међу којима је двоје деце, а више њих повређено у израелском ваздушном нападу на камп Маваси у тој енклави.

Виши заменик директора УНРВА у Гази Сам Росе рекао је да је школа Ел Јаоуни у Нусеирату, коју је Израел бомбардовао у среду, недавно коришћена за вакцинацију деце против дечје парализе.

У нападу је сравњен део школе Ел Јаоуни и убијено шест радника УНРВА, што је, како је наглашено из Агенције УН-а за палестинске избеглице, највећи број смртних случајева међу њеним тимом у једном инциденту у њеној историји.

Тело турско-америчке активисткиње Ајсенур Езги Ејги, коју је израелска војска убила током протеста против израелских нелегалних насеља на окупираној Западној обали, стигло је у Истанбул.

Турска тражи обдукцију како би прикупила доказе за суђење у текућем процесу против Израела на Међународном суду правде (МСП).

У Шпанији се одржава састанак неколико муслиманских и европских земаља на високом нивоу ради разговора о завршетку конфликта у Појасу Газе.

Шпански министар спољних послова Хосе Мануел Албарес рекао је да Израел није позван јер није део контакт групе, додајући да би у будућности било корисно да "делегација Тел Авива буде за било којим столом где се разговара о миру и решењу две државе“.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жосеп Борељ на скупу у Мариду позвао је на "нови колективни напор“ да се заустави рат у Гази и да се коначно постигне заједнички циљ ЕУ о две државе, Палестине и Израела.

Папа Фрања осудио је смрт палестинске деце у израелским војним ударима у Гази, називајући нападе на школе, "ружним“.

Како је оценио, обе стране не предузимају кораке ка миру.

субота, 14. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи