Централној Европи прете обилне кише, у току припреме за одбрану од поплава

Централна Европа је ове седмице на удару обилних киша, због чега се чешке, словачке, пољске и мађарске власти припремају за одбрану од могућих поплава у наредних неколико дана.

Након што су чешки метеоролози проширили упозорење на екстремне падавине на области које укључују и престоницу, Праг данас поставља баријере за одбрану од поплаве у историјском центру града, преноси Ројтерс уз подсећање да је Праг пре више од 20 година претрпео катастрофалне поплаве.

Сличне временске прилике прогнозиране су за наредне дане широм централне Европе, укључујући јужну Немачку и делове Аустрије, Пољске и Словачке.

Обилна киша у четвртак је захватила претежно источне делове Чешке Републике, где би у најпогођенијим областима до недеље могла да падне чак трећина просечне годишње количине кише.

"Подаци показују да нас чекају тешки дани. Предузимамо све потребне мере како бисмо спречили штету по имовину и здравље", рекао је чешки премијер Петр Фијала у телевизијском обраћању након састанка Кризног комитета.

Према његовим речима, на неким местима нивои воде би могли да премаше просечне вредности забележене у протеклих 100 година.

Град Праг је за данас отказао све културне догађаје.

Поплаве прете и Пољској, чији је премијер Доналд Туск саопштио да ће службе за ванредне ситуације бити спремне за одбрану од њих.

И јужни пољски град Вроцлав отказао је све културне догађаје на отвореном.

У међувремену, река Морава, која формира чешко-словачку и аустријско-словачку границу пре свог ушћа у Дунав, прети да се излије, па је словачка влада почела да тражи места у ненасељеним зонама где би вештачки могла да излије реку, како је рекао словачки министар за природну средину Томас Тараба.

Град Братислава прогласио је ванредну ситуацију због развоја метеоролошке ситуације и упозорења словачког Хидрометеоролошког завода, изјавио је портпарол градских власти Петер Бубла, преноси ТАСР.

Истовремено, мађарски премијер Виктор Орбан обишао је данас локације дуж Дунава како би проверио како теку припреме за заштиту од поплава након недавних обилних киша, саопштио је његов представник за штампу, преноси МТИ.

Према његовим речима, експерти за управљање водним ресурсима и званичници Министарства енергетике задужени за заштиту од поплава обавестили су Орбана о прогнозама за водостај и потребним мерама за целу Мађарску.

петак, 13. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи