Читај ми!

Немачка уводи контроле на свим границама – критике полиције, синдиката и стручњака

Од следеће недеље уводе се контроле на свим немачким границама, а биће и "одбијања уласка у земљу у складу с европским правом". Полиција и стручњаци за граничну контролу на те најаве из Берлина гледају са скепсом. Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер донела је одлуку да се привремено прошире контроле на све немачке националне границе. Разлози за то су ограничавање ирегуларних миграција, али и заштита унутрашње безбедности од актуелних претњи исламистичког тероризма и прекограничног криминала, објашњава Фезер.

Планирано је да додатне контроле почну 16. септембра, а трајаће, за почетак, шест месеци. То значи да ће "цео пакет мера стационарне и мобилне граничне полиције постојати на свим границама, укључујући и могућност одбијања уласка у складу са европским и националним правом", наводи се у саопштењу немачког Министарства.

Притом би, како се додаје, утицај на оне који преко границе одлазе на посао требало да буде што је могуће мањи.

Министарка је средином октобра прошле године увела стационарне контроле на границама са Пољском, Чешком и Швајцарском.

Такве контроле постоје на немачко-аустријској копненој граници још од септембра 2015. Сада ће – као што је било уведено током Европског првенства у фудбалу – да постоје контроле и на границама са Француском, Луксембургом, Холандијом, Белгијом и Данском.

Контроле на унутрашњим границама у шенгенском простору могу се увести само у изузетним случајевима, а то се мора пријавити Европској комисији.

Аустрија не жели да прихвати оне који су одбијени

Поред граничних контрола, министарка Фезер најавила је и проширење правила о одбијању миграната на немачким границама – не наводећи притом детаље.

Немачка влада је, након прошлонедељног састанка с представницима опозиционих демохришћана (ЦДУ/ЦСУ), као са представницима покрајина, "развила модел за ефективна одбијања у складу с европским законима", саопштило је Министарство и додало да тај модел "превазилази" оно што је до сада рађено.

Одбијања уласка на немачким границама могућа су само тамо где су контроле директно на граници.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, током провера од октобра 2023. откривено је око 52.000 неовлашћених улазака у Немачку, а 30.000 људи је одбијено.

Одбијање је тренутно могуће само у одређеним случајевима: ако је некоме забрањен улазак у земљу или није поднео захтев за добијање азила.

Аустрија је већ најавила да не жели да прими ниједног мигранта које Немачка буде одбила.

"Аустрија неће прихватити људе којима је одбијен улазак у Немачку", рекао је министар унутрашњих послова Герхард Карне за немачке медије. "Ту нема никаквог простора за игру. То је закон"

Он је зато наложио шефу аустријске савезне полиције да не врши никаква преузимања.

Полиција сматра да је то тешко спровести у пракси

Представници полиције и стручњаци у приличној мери критикују нове одлуке Министарства.

Полицијски синдикат (ГдП) критиковао је и претходно уведене граничне контроле.

"Додатно распоређивање особља је превисока цена за оно што постижемо", рекао је председник ГдП Андреас Роскопф и уједно додао да повећано ангажовање на граници и премештање особља може нека друга места да учини мање безбедним.

Притом, како је објаснио, свако ко жели илегално да уђе у земљу или да прокријумчари људе, сада ће знати где се спроводе појачане контроле. Мере су превише ригидне и нефлексибилне, оценио је председник синдиката полиције.

Синдикат у начелу поздравља одлуку о одбијању азиланата на границама, али сматра да то треба регулисати на такав начин да полицајци "после немају никаквих правних проблема".

Како наводи синдикат, Савезна полиција, која је надлежна за граничне контроле, већ сада је ангажована до крајњих граница.

Стручњаци: Стационарне контроле су лоше решење

Критике стижу и из Стручног савета за интеграцију и миграције (СВР), тела које саветује савезну немачку владу о тим питањима.

СВР је против сталних, стационарне контрола унутар шенгенског простора, а аргументи су им слични као и они које износи синдикат полиције.

"Шверцери људи се на то брзо прилагођавају, а то проузрокује и високе економске трошкове када дође до загушења на границама", наводи се у саопштењу Стручног савета.

"У суштини је потребно европско решење ако желите бољу контролу и да ограничите миграцију избеглица. И више сарадње са земљама порекла и транзита", рекао је председавајући СВР Ханс Форлендер.

"Позиви на све даље и даље промене и пооштравање закона не помажу, ако је проблем у ствари како све то спровести".

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару