Обрачун у Филаделфији - Камала Харис против Доналда Трампа

Прву дебату двојице кандидата за следећег председника Америке, Џозеф Бајден политички није преживео. После траљавог наступа на Си-Ен-Ену, расправе о здравственом стању и лошег рејтинга, демократе су га замениле Камалом Харис. Нова кандидаткиња ће, у ноћи између уторка и среде, у Филаделфији, политичку вештину одмерити са Доналдом Трампом. Лако је могуће да ће судар у Пенсилванији бити и једино сучељавање кандидата демократа и републиканаца пред новембарске изборе.

Обрачун у Филаделфији - Камала Харис против Доналда Трампа Обрачун у Филаделфији - Камала Харис против Доналда Трампа

Кандидаткиња демократа Камала Харис је у највећи град Пенсилваније донела малу предност у односу на ривала,Доналда Трампа. Харисова је је после низа гафова председника Џозефа Бајдена преузела његово место у трци за Белу кућу и озбиљно уздрмала веру лидера ривалског политичког блока да ће наредни председник САД бити републиканац.

Републиканци су, после покушаја убиства Доналда Трампа у Пенсилванији, већ почели да меркају на шта ће потрошити 100.000 долара које председници имају на располагању за уређење приватних одаја у Белој кући, али су демократе закомпликовале изборни процес, одлучујући се за прилично храбар али и ефикасан потез - промену кандидата.

Одбацивање Бајдена донело им је моменталан резултат - акције Камале Харис су нагло порасле па у односу на противкандидата има између три и пет одсто предности. И на финансијском плану, овај потез имао је експлозиван ефекат, јер је кампања Камале Херис за месец дана прикупила више од 300 милиона долара, односно три пута више од Трампа.

Такав развој ситуације тумачи се чињеницом да су лидери демократа попустили под притиском главних донатора, који су обуставили доток новца Бајденовој кампањи, уверени да председник САД ни у којем случају не може да победи Трампа.

И сам Бајден, који је током недеља покушаја да се одржи у трци за следећег станара Беле куће жестоко критиковао способност Камале Харис да победи Трампа, у међувремену је "легао на руду" па јој је, пред сусрет са синдикалцима, у Питсбургу пољубио руку.

Нагли успон демократа значајно је забринуо републиканце, који су били убеђени да су здравствени проблеми и гафови Џозефа Бајдена, уз њихову кампању, гаранција успеха на новембарским изборима.

Као и у претодна два циклуса, у последња два месеца Трампов тим улази са дефицитом - у броју потенцијалних гласача, али и идеја како неутралисати "Ефекат Харис", који је у кампању унео сасвим нову енергију.

Очекује се да ће Трамп у Филаделфији напасти Камалу Харис на сличан начин на који је то учинио и током дуела са Бајденом - критиковаће политику Беле куће о економији и усељеницима, али и начину на који Вашингтон управља ратовима у Украјини и Појасу Газе.

Питање имиграната и до сада је био главни Трампов аргумент у политичкој борби против демократа, јер је Бајденову администрацију жестоко критиковао због неспособности да заузда прилив нелегалних уселљеника преко јужне америчке границе.

Током прве две године Бајденовог мандата Рио Гранде су прегазили милиони усељеника, што је, делимично, резултат неуспешних политика америчких председника још од млађег Џорџа Буша.

Камала Харис је, по наређењу Џозефа Бајдена, једно време водила посебан тим чији је задатак био решавање криза у земљама из којих долази већина имиграната, попут Ел Салвадора, Гватемале и Хондураса.

Иако није имала скоро никакве шансе да успешно обави овај задатак, пропуст Камале Харис у овој јужноамеричкој авантури ће, готово сигурно, бити један од главних аргумената Доналда Трампа.

Две стране имају и супротстављене ставове о контроли наоружања, при чему се кандидаткиња демократа залаже са строжију контролу власника оружја, док Трамп, попут већине републиканаца, сматра да је право на поседовање и ношење оружја неотуђиво право свих Американаца.

Осим општег утицаја на ток изборног процеса, дуел кандидата сасвим сигурно имаће последице и по резултате када Пенсилванија у новембру изађе на биралишта. Ниједан кандидат демократа, још од 1948. године, није победио на председничким изборима без успеха у овој држави. На претходних осам председничких избора, демократе су победиле у седам. Једини пут, доминацију демократа прекинуо је управо Доналд Трамп 2016. године.

Ипак, ни у једном тренутку историје америчке демократије, дебате нису пресудно утицале на исход избора. Трамп је, рецимо, победио на изборима 2016. године после прилично килавих размена мишљења са Хилари Клинтон.

Четири године раније, очајан наступ Барака Обаме против Мита Ромнија, такође, није много помогао републиканском кандидату, као што слабо говорништво млађег Џорџа Буша није утицало на крајњи исход трке против Ала Гора.

Чак ни гаф Роналда Регана у дебати са Волтером Мондејлом 1984. године није коштао републиканског кандидата победе на изборима.

Још даље у историји, Џон Фицџералд Кенеди је очарао гледаоце у дебати против Ричарда Никсона, али су слушаоци радио-преноса масовно прогласили овог другог за победника.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару