Читај ми!

Путинова изјава да ће подржати Камалу Харис на изборима - провокација или подршка

Дипломатска игра или дипломатски преседан? Још одјекује Путинова подршка кандидаткињи демократа Камали Харис за председника Америке и полемика да ли је то била отровна подршка.

Мало ко је остао равнодушан на Путинову подршку Камали Харис у трци за председника Амрике. Још мање је оних који не тумаче шта се иза ње крије.

"Наш омиљени, ако то можете тако назвати, био је актуелни председник, господин Бајден. Али он је одустао од трке и препоручио је свим својим присталицама да подрже госпођу Харис. Па, урадићемо то – подржаћемо је. Она се смеје тако изражајно и заразно да то значи да јој иде добро", рекао је Владимир Путин, председник Русије.

Истовремено, критикује бившег председника и садашњег републиканског кандидата. Толико ограничења и санкција против Русије, тврди, ниједан председник није увео. Ни Доналд Трамп није прескочио да се осврне на изјаву из Москве - увређен је.

"Питам се зашто је подржао Камалу? Путин је шахиста. Подржао је Камалу. Да ли би требало да будем – конгресмен, да будем узнемирен због тога? Да ли је то урађено са осмехом? Мислим да је то урађено, можда уз осмех. Не знам, ко дођавола зна. Нико то неће схватити. Они су 19 корака испред нас, цела ова ствар са Русијом, нико у историји није био оштрији према Русији од Трампа", рекао је Доналд Трамп, кандидат Републиканске странке за председника САД.

Из угла Москве - Доналд Трамп је боља опција за Русију

Гледано кроз призму прошлости Путин наставља да меша лонац унутрашње политике САД.

"Може се рећи да је у питању, колоквијалано речено у сленгу троловање, у смислу неки вид сатире. Не би требало схватити ту поруку превише озбиљно, са обзиром на то да Владимир Путин у том смислу сигурно неће подржавати демократе који су историјски гледано више конфронтационо били опредељени у односу на политику њега у претходних две деценије колико је на власти", каже Димитрије Милић докторанд на ФПН-у.

Из угла Москве, додаје Милић, Доналд Трамп је за Русију боља опција.

"Зато што без обзира што он може бити непредвидив у спољним пословима, у смислу хаоса који он производи унутар самих САД, то је нешто што Русији више одговара. Када се говори да је у Русији у интересу да победи Трамп то није зато што је Трамп проруски председник, већ зато што је кандидат хаоса", каже Милић.

Тужилац из Вашингтон: Русија и Иран покушавају да утичу на изборе

И док руски лидер, не само за Трампа игра партију шаха и гласно хвали Харисову, државни тужилац из Вашингтона указује на наводне покушаје Русије али и Ирана да се мешају у новембраске изборе. Први на мети - двоје запослених у руској државној медијској мрежи РТ. Сумња се да су платили 10 милиона долара неименованој компанији из Тенесија за производњу снимака на мрежи, а циљ - још дубље политичке поделе у Сједињеним Државама.

"Бићемо немилосрдно агресивни у супротстављању и ометању покушаја Русије и Ирана, као и Кине или било ког другог страног злонамерног актера да се меша у наше изборе и подрива нашу демократију", каже Мерик Гарланд, амерички државни тужилац.

Милић: Мали део грађана САД афирмативно гледа на Русију

Димитрије Милић докторанд на ФПН-у наводи да ако се погледају анкете у САД, врло мали део друштва афирмативно гледа на Русију.

"Руско мешање може да има искључиво циљ за производњу хаоса са обзиром да била која стабилна америчка спољна политика, због структурних разлога никада не може да буде превише толерантна према Русији. Првенставно због источне Европе као дела који је био под руским утицајем, а који више не желе да буду у Руској зони утицаја и који врши притисак на Вашингтон. Тако да тај утицај може бити искључиво на десни део политичког спектру у Америци, који на неки начин има одређене афинитете према Русији. Али треба одгледати, ако се погледају анкете у САД, врло мали део друштва афирмативно гледа на Русију", каже Милић.

Без офанзиве није остао ни Трампов штаб. Наиме, његове присталице тврде да власти оптужбама о руском мешању покушавају да унесу забуну међу републиканцима. А у ваздуху остаје питање да ли је Путинова изјава само провокација или и успешна провокација.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару