Читај ми!

Орбан послао лидерима ЕУ мађарски план о начинима постизања мира у Украјини

Мађарски премијер Виктор Орбан је упутио лидерима чланица Европске уније предлоге о начинима решавања украјинског сукоба на основу исхода његове мировне мисије, током које је од 2. јула до 11. јула посетио Украјину, Русију, Кину и САД, изјавио је политички саветник мађарског премијера Балаш Орбан.

Мађарски премијер Виктор Орбан је писаним путем упознао лидере Европског савета са искуствима преговора о миру у Украјини, прве фазе мировне мисије и с планом Мађарске који садржи реалну процену ситуације и реалне циљеве, као и одговарајући распоред деловања, изјавио је политички саветник мађарског премијера Балаш Орбан.

"Ако Европа жели мир и жели да има одлучујућу реч у решавању рата и окончању крвопролића, онда се промена курса мора разрадити и спровести сада", рекао је Балаш Орбан у интервјуу за Мађар немзет.

Мађарски премијер је, према речима његовог саветника, упутио лидерима чланица ЕУ предлоге о начинима решавања украјинског сукоба на основу исхода његове мировне мисије, током које је од 2. јула до 11. јула посетио Украјину, Русију, Кину и САД.

На питање да ли је ту реч о Орбановом плану како се може постићи мир, Балаш Орбан је одговорио: "Да, то је заправо Орбанов план, који је сада на столу сваког премијера ЕУ".

"Наш приступ се заснива на реалној процени ситуације, реалним циљевима и одговарајућем распореду", рекао је саветник председника мађарске владе.

Према његовим речима, улогу Мађарске као посредника не треба ни прецењивати ни потцењивати.

"Знамо тачно за шта је довољна снага земље, а за шта није, али од првог дана сукоба смо кредибилни представници мира, једини смо у стању да преговарамо са сваком страном. Сама чињеница да су се ти састанци одвијали у интервалу од две недеље говори да Мађарска може да одигра озбиљну улогу у посредовању", рекао је саветник мађарског премијера.

Он каже да је Мађарска способан посредник, што су показале протекле две недеље, а да је сада задатак Будимпеште да покуша да убеди чланице ЕУ у план Виктора Орбана.

Песков: Русији нису познати детаљи Орбановог плана

Портпарол Кремља Дмитриј Персков изјавио је да Москви нису познати детаљи предлога мађарског премијера Виктора Орбана о решавању украјинског сукоба, који је упутио лидерима Европске уније.

"Наравно, ми не знамо о чему је реч у интерној преписци унутар Европске уније, па зато можда постоје неки детаљи (предлога за решавање украјинске кризе) који нам нису познати. Али још једном понављам, општи приступ господина Орбана нам је познат", рекао је Песков, а преноси РИА Новости.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару