Читај ми!

Самит НАТО-а у Вашингтону – Кина изазов, рат у Гази као "слон у соби", пакет помоћи за Украјину има пет кључних тачака

На самиту у Вашингтону, шефови држава чланица НАТО-а обавезали су се да помогну Украјини на путу до чланства. Најавили су помоћ Кијеву од 40 милијарди евра у наредних годину дана. Кину позивају да престане да подржава Русију у рату против Украјине.

Борбене авионе Ф-16, испоруку Данске и Холандије, укарајинска војска требала би да почне да користи већ овог лета, објавио је на самиту у Вашингтону амерички државни секретар Ентони Блинкен.

У вези са помоћи Украјини, пет је кључних тачака, о њима је говорио и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Реч је о успостављању Командног центра за испоруку војне помоћи, успостављање центара за обуку у Пољској, даље потписивање билатералних споразума НАТО чланица и Украјине, испоруку система противваздушне одбране без одлагања и постизање интероперабилности.

"Наредних дана биће представљен велики пакет помоћи за Украјину који ће изградити јасан и снажан мост према чланству у НАТО-у. Кључ је да се одблокирају економске инвестиције у Украјини. То је посао број један за Украјину и Алијансу, али то је само део пакета који смо саставили. Задовољство ми је што могу да објавим да је у току трансфер Ф-16 авиона из Данске и Холандије. Они ће већ овог лета летети над Украјином'', наводи амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг очекује да се сви савезници сложе око великог пакета помоћи за Украјину.

"Морамо да се постарамо да, кад престану борбе, Украјина има могућност да одврати будуће агресије из Русије. Најбољи начин за то је чланство Украјине у НАТО-у'', наводи Столтенберг. 

Кина изазов, рат у Гази - слон у соби

На одобрење новог британског премијера Кира Стармера Украјини да "сторм шедоу" може да употреби на територији Русије, Кремљ је оштро одговорио.

Осим Украјине једна од важних тема на самиту у Вашингтону јесте сарадња са азијским партнерима. До сада је Кина дефинисана као изазов. Сада се чује потреба од неких чланица да буде чак дефинисања као претња.

Рат у Гази описује се као "слон у соби".

Када је реч о региону Западног Балкана, очекује се да се појави у закључцима са овог самита и то као потреба за стабилношћу у региону.

То је била и тема разговора министра спољних послова Србије Марка Ђурића са мађарским колегом Петером Сијартом.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару