Читај ми!

Ко има највећу државну плату у Немачкој, три пута већу од канцeлaра

Менаџери фирми и шефови завода и института које су власти немачке државе примају знатно већу плату од канцелара Олафа Шолца. Највише зарађује шеф Немачке железнице – скоро три пута више од шефа немачке владе.

Немачки канцелар Олаф Шолц зарађује мање од многих руководилаца државних фирми и институција. То показује листа министарства финансија, а која која доступна после више захтева и преписке са Јаном Кортеом, шефом посланичке групе Левице у Бундестагу.

Према тој листи најмање 21 члан управног одбора или члан управе фирми или институција немачке државе има већу плату од Олафа Шолца, који прима око 360.000 евра годишње.

Највише зарађује генерални директор Немачке железнице Рихард Луц са годишњом платом од 900.000 евра, иако приликом састављања листе још није узело у обзир да је ове године добио повећање плате од десет одсто. Такође, нису узета у обзир додатна плаћaња у виду бонуса и друго – а то се односи и на друге плате.

Следећи на листи са 863.000 евра је Штефан Хофшен, генерални директор Државне штампарије која је између осталог задужана за израду пасоша, личних докумената, поштанских маркица, новчаница, као и уређаја за њихову израду.

Потом следе остали чланови одбора Немачке железнице и чланови управе државне развојне банке КфВ, који годишње примају између 555.400 и 687.600 евра.

Зарада генералних директора различитих истраживачких центара Helmholc, немачке контроле летења, Autobahn GmbH, оператера наплате путарине Toll Collect и немачке савезне финансијске агенције су делом изнад плате канцелара или сличне висине.

Поновљени упити у Линднеру

Посланик Корте су у преписци са министарством финансија конкретно обраћао министру Кристијану Линднеру (ФДП), који је недавно рекао је да ниједан директор јавног сервиса у оквиру АРД не би требало да зарађује више од канцелара те би требало штедљивије трошити новац оних који плаћају обавезну ТВ претплату.

Тада је политичар Левице писао Линднеру да подржава овај захтев уз опаску: "Међутим, да би ваш захтев могао да се поптуније схвати, било би важно знати ко у савезним заводима, институцијама или фирмама прима већу плату од канцелара. Мора се бити штедљиви и са новцем пореских обвезника".

Према писању Немачке мреже уредника (РНД), Корте је већ два пута био упутио овај захтев.

Након више упита, министарство је коначно послало посланику наведену листу на којој наведене плате укупно 151 члана управа и менаџмента разних фирми и институција немачке државе.

"Апсурдна ситуација"

"У поређењу са управним одбором Немачких железинца АГ, канцелар Шолц скоро па ради на добровољној бази", рекао је Корте реагујући на листу.

"Као шеф државне штампарије, вероватно би имао мање стреса, али дупло већу плату. То је апсурдна ситуавија. Мора да престане погрешна политика приватизације државне инфраструктуре и институција."

Државна железница, државна штампарија, као и многе друге фирме су биле приватизоване па онда поново купљене – од стране државе.

Плата неких руководилаца – тајна

Према РНД-у, листа са платама није потпуна: У неким случајевима министрство је Кортеа упутилу на агенцију Бундестага за заштиту поверљивих података.

Ради заштите права личног и информационог самоопредељења плате председника Савезне управе за финансијски надзор (BaFin) и два члана одбора ФМС Менаџмент вредности, једне Bad banke-e за ликвидацију национализоване Hipo Real Estate, Корте као посланик може да сазнаи, али не и да их објави.

Корте то оштро критикује: Ако Линднер, с правом, захтева транспарентност плата од јавних сервиса информисања, онда мора да то уради и са институцијама у сопственој сфери утицаја, каже он. Плату челника савезних институција сместити под заштиту агенције за тајност – "где се иначе налазе информације које су опасне по државу", каже Корте, "тако нешто је требало смислити".

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи