Читај ми!

Ситуација напета и непредвидива – позив грађанима Србије у Либану да се изместе, у Израелу добили упутства

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић, јутро након што је Иран испалио готово 200 ракета на Израел, навео је да је 2.500 наших држављана у земљи, поручивши да је потребно да се придржавају издатих наређења о склоништима. Амбасадор Србије у Либану Милан Тројановић истиче да је ситуација напета, као и да наши грађани треба да се изместе на безбедна подручја или да напусте земљу.

Иранска револуционарна гарда синоћ је са око 200 пројектила напала Израел због атентата на лидере либанског Хезболаха и палестинског Хамаса, у чијем је обарању помогла Америка.

После бомбардовања, Иран је прославио напад, док је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је Иран "направио велику грешку", коју ће "платити".

Јутро после напада, Александар Николић јавља из Бершеве да је у Израелу око 2.500 српских држављана, углавном са двојним држављанством, те да је синоћ био у контакту са њих 24 који бораве на неризидентној основи, као и да су добили упутства како да се понашају.

Према његовим речима, синоћ су око један сат после поноћи укинуте мере ограничења окупљања грађана за централни и јужни део земље, али су и даље на снази на северу, истакавши да је међународни аеродром поново функционише.

Зебња и забринутост

Николић каже да су 50 минута, колико су синоћ провели у склоништима, "били јединствени", а звук који се чуо описао је као бургије у дубини.

"Звук се чуо у четири циклуса. Девет милиона Израелаца је по први пут било у склоништима. Сви важни урбани центри су се нашли у тој ситуацији. Осећаји зебње и забринутости доживели су нови моменат, есклацију", описује Николић, поручивши нашим грађанима да поштују наредбе.

Пре синоћњег напада Ирана на Израел, израелска војска је такође почела, како је објавила, ограничене, локализоване и циљане нападе на циљеве Хезболаха у ограничном подручју јужног Либана.

Напето у Либану

Амбасадор Србије у Либану Милан Тројановић, који се налази у Бејруту, рекао је за РТС да је ситуација и даље напета и непредвидива. Од петка се, каже, изводе напади широм земље, не само на југу.

"Нису сви наши грађани, њих 115, сконцентрисани у Бејруту, већ су распрострањани широм Либана. Две, три породице биле су у градовима који су били под нападима и били су узнемирени. Срећом, нико није повређен. Са нама су у контакту и релоцирали су се", каже Тројановић.

Према његовим речима, информације о ратним дејствима потребно је проверити, а евакуација страних држављана није почела, осим дипломата и њихових породица.

"Нашим грађанима поручујемо да не долазе у Либан, а они који су резиденти да се преселе у безбеднија подручја или да напусте што пре земљу. Основали смо кризни штаб како бисмо планирали евакуацију, ако то буде потребно", закључује амбасадор.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи