Млечно говедарство - породични посао на фарми у Ноћају
Јована Пармаковић из стана у Сремској Митровици, са супругом и двоје деце, пре две године вратила се на породично имање у Ноћај. Млади брачни пар производи млеко и посао на газдинству полако преузимају од Јованиног оца.
На селу је одрасла, али до пре две године о пољопривредни и сточарству, Јована није знала готово ништа. Брзо се привикла на рано устајање и научила послове на породичном имању.
“До пре две године, честито да нисам знала ни како крава изгледа. Иако су оне биле ту. Тата је 2014. увезао краве, оне су биле ту, само ја нисам имала никаквих додирних тачака са њима. Сад све радим, и кувам, иако исто нисам кувала. Правим сир и продајем'', каже Јована Пармаковић из Ноћаја.
Све на фарми раде заједно. На мужи имају више од 30 грла и млекари сваког дана предају око 450 литара млека.
"Јако је тежак посао, јер тражи много одриацања. Лакше је једну бебу одгајити, него млечним говедарством се бавити. Јер, млечне краве захтевају од ране зоре посао око њих, и цео дан до касно увече'', каже Јелица Пармаковић из Ноћаја.
“Лети се трудимо да устанемо баш рано, да завршимо све до те врућине. А зими мало лаганије, устанемо око седам, осам сати, попијемо кафу и онда крене рад. Што се тиче обавеза, оне су 24 сата, некад нам се деси да нам се крава у по ноћи тели, наравно, мораш да устанеш, да помогнеш'', наводи Јована Пармаковић.
Штале и обори пуни су у овом мачванском дворишту, у њима је око 100 грла стоке. На осамдесет хектара, углавном сеју житарице.
"Помажу ми доста. Не бих могао без њих ништа. Посао је такав, веже један други, услови никакви, кад дође детелина да се купи, жито да се врши, то мора сад па сад, а стока не може да трпи и чека, а ја кад сам био сам, морао сам прво то да урадим, па на њиву да идем'', наводи Дејан Пармаковић.
Млечно говедарство, најтеже је у сточарској у производњи, кажу млади
пољопривредници који се нису покајали због повратка на село. За већи квалитет млека, лакшу мужу и исхрану крава, планирају градњу новог модерног објекта.
Коментари