Читај ми!

Која је вила била омиљено одмаралиште Александра Обреновића и Драге Машин, али и Јосипа Броза Тита?

Наспрам Дунава и банатске равнице, у насељу Плавинац, налази се летњиковац династије Обреновић, вила "Златни брег". Александар Обреновић и Драга Машин, ту су проводили најлепше дане, а ово здање је било и једно од омиљених одмаралишта Јосипа Броза Тита.

Увек неко постави први камен. Да ли је то био баш овај који је Кнезу Милошу служио да лакше зајаше коња, није познато. Сигурно је само да је Милош 1829. године купио имање код Смедерева, на коме је производио вино.

“И то бело смедеревско вино служено је у периоду од 1830. године, па све до краја династије Обреновић”, наводи Снежана Цветковић, кустос Народног музеја у Смедереву.

Доласком Кнеза Михаила Обреновића на власт 1860. године, Милошево имање поприма нови изглед и намену.

“То је било приземно здање, зидано у швајцарском стилу, веома актуелном стилу у тадашњој Европи, посебно типичном за бањску архитектуру”, каже Снежана Цветковић.

Михаилов летњиковац постаје место за одмор и уживање. Млади Кнез га проширује и око виле подиже парк.

“Ово је први смедеревски парк. Налазимо се међу четинарима који су посађени у време кнеза Михаила Обреновића. Током летњих периода, владари династије Обреновић играли су крикет. Постоје неки наводи да су се овде налазили и терени за тенис”, каже Снежана Цветковић, кустос Народног музеја у Смедереву.

О боравку Краља Милана и краљице Наталије у вили на Плавинцу има најмање података. Али је један догађај упамћен. То је “смедеревски намештај”, неки тврде покушај атентата на младог кнеза, који је пропао кроз даске у пољском клозету.

“Смедеревски намештај се догодио. Да ли се догодио у овом лепом парковском амбијенту или у дворишту смедеревског трговца Раше Здравковића, постоје неусаглашености у мемоарима и успоменама савременика тог догађаја. Ако ћемо веровати дворском кувару, то се догодило управо у овом парку”, наводи Снежана Цветковић.

У вили Обреновића највише је боравио последњи владар из њихове династије, Александар, са супругом краљицом Драгом. То је било њихово љубавно гнездо.

“Александар и Драга Обреновић су овде проводили све своје годишње одморе. Они су свој чин венчања поновили у смедеревском Саборном храму Светог Ђорђа, и три срећна лета провели су управо на свом смедеревском имању. Долазили су бродом, свечано дочекивани од локалног становништва”, каже Снежана.

После трагичног пада династије Обреновић, краљица Наталија вилу поклања породици Орешковић, која се о њој стара до 1945. године, када је нова власт национализује. Она постаје резиденцијални објекат, у коме је сусрете са страним државницима имао и Јосип Броз Тито. Због дотрајалости, шездесетих година извршена је њена темељна реконструкција а изглед јој је значајно промењен.

“И то је данас једно од заиста ретких сведочанстава дворске културе у Србији новог века”, наводи Снежана Цветковић.

Намештај у вили “Златни брег” није оргиналан. Из периода владавине Обреновића остали су столови за шах и картање. Иако има статус резиденцијалног објекта, отворена је за колективне посете туриста.

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару