Читај ми!

Украјина коначно пружила руку Пекингу – Кина као дипломатска велесила

У условима када се ситуација на терену све више мења у корист руских снага, а у САД прети смена власти која би Украјину могла да присили да прихвати окончање сукоба под за њу неповољним околностима, власти у Кијеву су одлучиле да потраже спас у зближавању с Пекингом и његовом мировном посредовању.

Кинески министар иностраних послова Ванг Ји је 24. јула у кинеском граду Гуангџоу примио украјинску делегацију коју је предводио министар иностраних послова Дмитро Кулеба.

Украјински министар је током четвородневне посете Кини тражио начин да обезбеди подршку владе у Пекингу за успостављању прекида ватре или примирја у својој земљи, с обзиром на блискост и утицај, који верује се, она има на руководство у Москви.

Преокрет

Кулебина посета Кини види се као значајан преокрет, будући да је влада у Пекингу до сада трпела оштре критике из Кијева, које се слободно могу назвати и грдњама, док је њен мировни план био игнорисан. Треба подсетити и на то да су лидери земаља НАТО-а на недавном самиту у Вашингтону, којем је присуствовао и украјински председник Володимир Зеленски, Кину колективно прозвали као "пресудног помагача" Русије у рату у Украјини.

Наиме, од почетка интервенције Москве у Украјини Кина је куповала значајне количине руске нафте и гаса, а њена предузећа су масовно искористила прилику насталу повлачењем западних, јапанских и јужнокорејских компанија из Русије да попуне рупе на њеном тржишту најразличитијим робама. 

Оно што, међутим, НАТО чланице, па и сама Украјина, наглашавају су кинески производи "дуалне намене", попут микрочипова, дронова или четвороточкаша, који, мада могу наћи примену и у животима обичних грађана цивила, у војним дејствима у Украјини (наводно) користе руске трупе.Кинеске власти су у више наврата одбациле те оптужбе, наглашавајући да Русији нису и не намеравају да испоруче наоружање, као и да сличне производе дуалне намене продају и Украјини при чему полазе од претпоставке да је њихова основна намена цивилна. 

Кулебин пут у Кину, први од почетка рата, сматрају кинески аналитичари, консеквенца је промене ситуације на самом ратишту, али и политичких околности у САД и ЕУ.

Реч је, наравно, о чињеници да истраживања јавног мњења у САД указују на реалну могућност да ће на новембарским председничким изборима у тој земљи тријумфовати кандидат Републиканске партије Доналд Трамп, који жели да САД изведе из скупог и опасног конфликта у Украјини. Такође, врло битна је и чињеница да је тренутни председник Џозеф Бајден, ватрени заговорник војнополитичке помоћи Украјини који је у прошлости у својству потпредседника и лично био ангажован у догађајима у тој земљи, морао да одустане од кандидатуре за други мандат. 

Овоме треба додати и све гласније примедбе унутар ЕУ о томе да су финансијски и војни потенцијали појединих земаља исцрпљени кроз вишеструке крупне донације новца и наоружања Украјини. 

Поједини кинески медији чак врло отворено износе оцеену да Украјина море да нађе заједнички језик и са њиховом земљом јер би даље ослањање искључиво на Запад могло да је доведе у ситуацију да буде напуштена. 

Од лошег до доброг момка за две недеље

Дакле, две недеље након што је проглашена за суштински битног помагача Русије и претњу по интересе и вредности НАТО-а, Кини се указује част као дипломатски утицајној земљи без које се не може окончати рат у Украјини и притом од ње очекује да пређе преко свих грдњи, провокација и увреда, те помогне руководству Украјине и колективном Западу да спрече колапс владе у Кијеву.

Чини се, како би одобровољио домаћу делегацију, Кулеба је у Гуангџоу прихватио схватање домаћина који себе виде као неутралне у сукобу у Украјини и похвалио Кину за њену неутралност. Он је и изразио приврженост своје земље политици једне Кине, односно, уверење Кијева да је острво Тајван део Кине. 

У интервју датом након разговора Кулеба је нагласио да је кинеска делегација поновила своју принципијелну посвећеност територијалном интегритету Украјине, што је по њему "важно, јер распирује читав спектар инсинуација" (о ставу Кине у односу на рат у Украјини).

Он је домаћинима пренео и да је његова влада проучила кинеско-бразилски мировни план у шест тачака (који је Запад сместа по објављивању одбацио, а власти у Кијеву до сада игнорисале).

С друге стране, министар Ванг је истакао да решење било ког сукоба захтева враћање за преговарачки сто, те да сви неспоразуми морају бити решени политичким средствима. 

Обећавши хуманитарну помоћ Украјини, министар Ванг је и додао да Кина подржава све напоре за мир, те да је спремна да одигра конструктивну улогу у постизању прекида ватре и наставку мировних преговора "мада услови и тајминг (за тако нешто) још увек нису сазрели".

Дуг пут до мира?

Та изјава, као и саопштење кинеског Министарства спољних послова да подржава све напоре који могу да допринесу постизању мира "мада услови још увек нису идеални", сугеришу да отпочињање мировних преговора није нешто што је могуће у блиској, непосредној будућности, иако су и украјинска и руска страна декларативно изразиле жељу за њима. 

То је у складу и са оценом мађарског председника Виктора Орбана, који је раније овог месеца у мировној мисији на сопствену иницијативу посетио Кијев, Москву и Пекинг. Он је у једном од својих интервјуа, датом немачким медијима, рекао да обе зараћене стране у Украјини очекују пуно од наредних месеци у смислу побољшања сопственог положаја на бојишту, те да због тога за сада не прижељкују прекид непријатељстава. 

Интерес две земље

За Украјину, коју плаши могућност да честе изјаве председничког кандидата Трампа да намерава да одмах по доласку на власт брзо оконча сукоб у Украјини практично значе да ће Вашингтон од ње ускоро затражити да се  одрекне територија изгубљених на бојишту, принципијелни став Кине о територијалном интегритету независних држава сада се чини као потенцијална сламка спаса.

Кијев несумњиво интересује и могућност да Кина кроз хуманитарну помоћ, и касније, кроз учешће у обнови земље, економски подупре државу и народ Украјине.

С друге стране, укључивање у посредовање за прекид непријатељстава у Украјини пуно значи за међународни престиж Кине и њен углед, нарочито међу земљама тзв."глоаблног Југа". Оно је показатељ да Кина израста у једну врсту поуздане дипломатске велесиле. 

И заиста, Пекинг не само што је недавно посредовао у успостављању односа огорчених противника Саудијске Арабије и Ирана, већ је на дан када је Кулеба крочио на кинеско тло, такође, угостио 14 палестинских фракција, међу којима и највеће Хамас и Фатах, те успешно посредовао у њиховом настојању да остваре помирење у циљу постизања националног јединства. 

петак, 26. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару