Читај ми!

Пољопривредници од Вучевића и Мартиновића траже ранију исплату субвенције за семе

Премијер Милош Вучевић и министар пољопривреде Александар Мартиновић састали су се у згради Владе са представницима седам удружења пољопривредних произвођача, који су предложили да због последица суше исплата субвенције за сертификовано семе у износу од 17.000 динара по хектару, уместо у октобру, почне 1. септембра.

Како разлог за померање исплате, председник удружења "Доловачки паори" Марко Бојтар истакао је да ће бити касно да се подстицаји исплате од 15. октобра јер, како је рекао, док то прође целу процедуру и у "Службеном гласнику" доћи ће и 2025. година. "Ово је година када сељаку субвенција треба највише, јер је једна од најгорих година", додао је Бојтар.

На састанку су пољопривредници изнели и остале актуелне проблеме и како су рекли новинарима, Милош Вучевић и Александар Мартиновић показали су вољу да се проблеми реше.

"Састанак није био лак као ни један, да су пољопривредници задовољни нису, али и премијер и министар су нам предочили шта може, шта је изводљиво“, рекао је Горан Филиповић испред Иницијативе за опстанак пољопривредника.

Како је навео, удружења се највише боре за системска решења и да су потреба за састанцима на месечном нивоу, јер немају сви исте проблеме ни по сектору пољопривреде, ни по региону.

Пољопривредници су на састанку поновили захтев за куповину горива без акцизе (плавог дизела) директно на бензинској станици уместо плаћања пуне цене па чекања рефакције.

Представници сточара на овом састанку тражили су да им се по грлу стоке обезбеди додатна количина "плавог дизела", на већ утврђену дозвољену количину коју могу преузети, односно купити по хектару.

"Такође, предочили смо да неки сточари због проблема са уписом парцела, односно проблемима који се тичу катастра па не остварују субвенције, често имају проблема са водом и струјом, рекао је Марко Пејић испред Удружења пољопривредника Суботице.

Нагласио је да су тражили да се тај проблем реши што пре, јер су такви сточари у горој ситуацији од оних који остварују бар неке субвенције.

Захтев да се иде ка 100.000 динара по грлу

Осим изнетих проблема са којима се суочавају због последица сушне године, пољоприведници су предочили и остале тачке договора који је на састанку у Кисачу у новембру прошле године постигнут са тадашњом премијерком Аном Брнабић и ресорном министарком Јеленом Танасковић.

Када је реч о Споразуму које је Министарство недавно потписало са другом групацијом удружења, и по ком се за јунице обезбеђује 60.000 динара субвенције по грлу, Пејић каже да је у Кисачу договорено 100.000 динара, и да су и то предочили данас.

"Напоменули смо то да је на прошлом састанку у Кисачу било договорено да та субвенција буде 100.000 динара, међутим сада је то 60.000. Тражили смо да се иде ка том износу од 100.000 и они тренутно желе да сарађују по том питању", рекао је Пејић.

На састанку су била Уједињена удружења пољопривредника Србије, која представљају Удружење пољопривредних произвођача Србије, Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Савез удружења пољопривредника Баната и Удружење пољопривредника Арадац уз подршку Новосељанских паора, Банатске црнице Нова Црња и Доловачких паора.

Вучевић: Нимало лак састанак, магичног решења нема

Премијер Милош Вучевић навео је да је имао конструктиван али ни мало лак састанак са представницима Уједињених удружења пољопривредника Србије.

"Влада Србије и ја као премијер, остајемо потпуно посвећени развијању нашег аграра, уз разумевање свих изазова са којима се суочавају наши пољопривредници", објавио је Вучевић на Инстаграму.

Како је написао Вучевић, "магичног решења нема", али чврсто верује у то да ће уз напор и добру вољу свих, успети да заједно превазиђу све изазове.

петак, 26. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару